Σαμαράς: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα

Σαμαράς: Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ως έκτρωμα που θα προκαλέσει εκρήξεις.

Στη Βουλή τοποθετήθηκε επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε  ως «έκτρωμα» τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, λέγοντας πως δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά θα τη δυναμιτίσει.

«Η συμφωνία αυτή είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκρήξεις», τόνισε ο Α. Σαμαράς. «Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε χωρίς τη στήριξη της Βουλής και χωρίς να έχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που να επιτρέπει να προβούν σε αυτή τη διαδικασία.

«Από τη μία είμαστε όλοι εμείς που αντισταθήκαμε στον αλυτρωτισμό, και από την άλλη εσείς που τους τα δώσατε όλα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, προσθέτοντας: «Μην μας λέτε για εθνική γραμμή, ήσασταν πάντα αντίθετοι».

Αναφερόμενος στη συμφωνία, είπε πως αναγνωρίζει πλήρως τον αλυτρωτισμό, καθώς και «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως είπε ψέματα, καθώς όπως πρόσθεσε, το όνομα δεν είναι αμετάφραστο, ούτε και erga omnes. Μιλώντας για τα  Δυτικά Βαλκάνια, είπε πως θέμα χρόνου είναι να αναβιώσουν οι επιθετικοί αλυτρωτισμοί.

«Εσείς κ. Τσίπρα δεν γίνατε φυλοδυτικός ξαφνικά, ένας απλός yesman καταντήσατε», είπε ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Εμείς θα παραμείνουμε ενωμένοι κ. Τσίπρα», καθώς «η Ν.Δ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι στηρίζει πλήρως τον Κυριάκο Μητσάκη.

«Είστε ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά ασπόνδυλοι. Ο κόσμος σας έχει καταλάβει, ετοιμαστείτε να λογοδοτήσετε», κατέληξε.

LIVE: Κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή – Σήμερα η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας