Σε δεινή θέση ο Έλον Μασκ: Το «βασιλικό» fund της Σ. Αραβίας ψάχνει να επενδύσει σε ανταγωνιστή

Σε δεινή θέση ο Έλον Μασκ: Το «βασιλικό» fund της Σ. Αραβίας ψάχνει να επενδύσει σε ανταγωνιστή

Σημαντική πτώση στη μετοχή της Tesla μετά από δημοσίευμα του Reuters για την εταιρεία.

Με πτώση 6% άνοιξαν οι μετοχές της Tesla, μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Σαουδικής Αραβίας σκέφτεται να επενδύσει στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Lucid Motors.

Η είδηση αυτή έρχεται περίπου δύο εβδομάδες μετά το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο ανάφερε ότι το βασικό fund αγόρασε μερίδιο μετοχών από 3 έως 5% στην εταιρεία του Έλον Μασκ, επενδύοντας 2 δισ. δολάρια. Mάλιστα ο CEO της Tesla ανέφερε σε tweet του ότι το fund θα εξασφαλίσει τη μετάβαση της εταιρείας από το χρηματιστήριο στην ιδιωτική αγορά.

Τότε η μετοχή της Tesla έφτασε τα 420 δολάρια, ενώ η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (sec) κάλεσε τον επιχειρηματία σε εξηγήσεις για να διαπιστώσει αν τα περί εξόδου της Tesla από το χρηματιστήριο (που ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter) είναι τέχνασμα για να ενισχυθεί η μετοχή της εταιρείας και να πληγούν όσοι κάνουν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις σε αυτήν, ή αν πρόκειται για ρεαλιστικό σχέδιο.

Ο επικεφαλής της Tesla και το επενδυτικό κεφάλαιο της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές του 2017, όπως λέει ο ίδιος, και στη συνάντηση εκείνη το fund εξέφρασε το ενδιαφέρον του για να διαφοροποιήσει τις συμμετοχές του. Ο επενδυτικός όμιλος κατέχει ήδη μερίδιο 5% στην Tesla.

Στις 31 Ιουλίου, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν ξανά και ο διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κεφαλαίου «εξέφρασε τη λύπη του» που ο Musk δεν είχε κινηθεί προς την κατεύθυνση εξόδου της εταιρείας από το χρηματιστήριο, ενώ εξέφρασε εκ νέου και την υποστήριξή του προς μια τέτοια ενέργεια.

Πλέον τα κέρδη έχουν κάνει φτερά, καθώς επενδυτές με short θέση στην εταιρεία πούλησαν μετοχές αξίας περίπου 1,3 δισ. δολαρίων, με τη μετοχή να πέφτει στα επίπεδα των 387 δολαρίων.

Μάλιστα η Wall Street βάζει ως μέσο στόχο για τη τιμή της εταιρεία τα 331 δολάρια, ποσό που απέχει από τον στόχο του Έλον Μασκ για τη μετάβαση της εταιρείας του στην ιδιωτική αγορά (420 δολάρια/ανά μετοχή).

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί να ασκεί τα διπλά του καθήκοντα ο Έλον Μασκ, ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Ο ίδιος, πάντως, δεν διατίθεται να αποχωρήσει. «Αν έχετε κάποιον καλύτερο για τη δουλειά, παρακαλώ ενημερώστε με», είπε χαρακτηριστικά στους New York Times.

Μέχρι στιγμής το διοικητικό συμβούλιο έχει στηρίξει τον Έλον Μασκ, αλλά οι τελευταίες του δηλώσεις δείχνουν ότι ίσως δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Επίσης, το Δ.Σ. συγκρότησε ειδική επιτροπή για να εξετάσει πόσο βιώσιμο είναι το σχέδιο του Μασκ να αποσύρει την Tesla από το χρηματιστήριο. Κατά τον Ερικ Γκόρντον, «ένας διευθύνων σύμβουλος δεν ξενυχτάει για να λύνει τεχνικά προβλήματα, όπως κάνει ο Μασκ. Εχει μια ομάδα γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο Μασκ μπορεί να παραμείνει γενικός τεχνικός διευθυντής της Tesla». Αναλυτές επισημαίνουν στο www.abcnews.com ότι οι πιέσεις που υφίσταται ο Έλον Μασκ σχετίζονται με δύο πράγματα: αφενός με τους ίδιους τους μεγαλόπνοους στόχoυς παραγωγής ή κερδών που θέτει ο ίδιος για την Tesla, αφετέρου με το γεγονός ότι πολύ επενδυτές και χρηματιστές στην αμερικανική αγορά, που κάνουν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, στοιχηματίζουν στην αποτυχία του Mασκ και της Tesla. Iσως να θέλει να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο και γι’ αυτό τον λόγο, επισημαίνουν κάποιοι αναλυτές.

Δείτε ακόμη: Πτώση της μετοχής της Tesla μετά την είδηση για κλήτευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ