Σεξ, όπλα και ναρκωτικά στην «υπηρεσία» του χρέους

Σεξ, όπλα και ναρκωτικά στην «υπηρεσία» του χρέους

Νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ.

 

Μια νέα οδηγία της Ε.Ε. αναμένεται να φέρει τα πάνω – κάτω στον υπολογισμό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, σχεδιάζεται να συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του ΑΕΠ των χωρών κλάδοι της οικονομίας όπως η πορνεία και οι επενδύσεις στην ανάπτυξη. Υπολογίζεται έτσι ότι το δημόσιο χρέος θα συμπιεστεί κατά 2,3%.

Συγκεκριμένα από 1ης Σεπτεμβρίου θα μπει σε εφαρμογή το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών της ΕΕ (ESVG). Αυτή η ευρωπαϊκή οδηγία κομίζει ορισμένες καινοτομίες στον υπολογισμό του ΑΕΠ, που θα συμβάλουν στην αύξηση του ονομαστικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και κατά συνέπεια στη μείωση της τρύπας χρέους στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Αυτή όμως δεν θα είναι και η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Παράδειγμα είναι η χώρα μας όταν το 2006, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, προσπάθησε να αυξήσει κατά 25% το ΑΕΠ, με το να υπολογίσει και την παραοικονομία. Η ΕΕ το απέρριψε και τελικά η αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν ξεπέρασε το 9,6%. Μόνο και μόνο αυτό το περιστατικό αρκεί για να αντιληφθεί κανείς πόσο καίριας σημασίας είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των στατιστικών στοιχείων.

Τι περιλαμβάνει η νέα οδηγία; Στο εξής τρεις ακόμη τομείς θα υπολογίζονται στο ΑΕΠ. Ο πρώτος είναι η πορνεία. Για πρώτη φορά θα καταγράφεται στις χώρες της ΕΕ ως κλάδος της οικονομίας με θετική επίδραση στο ΑΕΠ. Μέχρι σήμερα καταγράφονταν μόνο σε μερικές, μεταξύ αυτών και στη Γερμανία, δεδομένου ότι η πορνεία είναι νόμιμη.

Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία έχει υπολογίσει σε εσωτερικό έγγραφο ότι το 2013 ο τζίρος των 400.000 περίπου ιεροδούλων (μεταξύ αυτών το 5% είναι άνδρες), ανέρχεται στα 14,6 δισ. ευρώ.

Αν αφαιρέσουμε ορισμένες συνδεδεμένες με το επάγγελμα υπηρεσίες, από το ενοίκιο για τους οίκους ανοχής μέχρι τα ρούχα και τα προφυλακτικά, η «καθαρή» προστιθέμενη αξία αγγίζει τα 7,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: deutsche welle

Διαβάστε ακόμη: 

Ανάπτυξη στην Ευρωζώνη; ΜΗΔΕΝ

Αυτό είναι το διάγραμμα που κάνει τον Ντράγκι να βλέπει εφιάλτες

Η κατάρρευση της Ελλάδας είναι χειρότερη από το κραχ του ’29