Σημάδια που δείχνουν ότι δεν είστε πλέον startup

Σημάδια που δείχνουν ότι δεν είστε πλέον startup
Shot of a group of creative professionals working in an officehttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/784752.jpg

Πώς θα καταλάβετε ότι η εταιρεία σας δεν είναι πλέον startup.

Είναι δύσκολο να οριστεί η startup, αν και πολλοί το έχουν προσπαθήσει. Κι όμως, οι περισσότεροι από μας τείνουμε να αναγνωρίζουμε αμέσως τις νεοφυείς επιχειρήσεις όταν τις βλέπουμε μπροστά μας.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι ηγείστε μιας startup – αλλά και σημάδια που δείχνουν ότι η επιχείρησή σας έχει υπερβεί το συγκεκριμένο στάδιο.

Ιδού μερικές ενδείξεις μετάβασης της επιχείρησής σας από τη φάση της startup σε κάτι πιο προχωρημένο.

1. Εξαγοράζετε άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις

Μια φορά κι έναν καιρό, η Uber και η Pinterest – έξι ετών και οι δύο – ήταν εντελώς startup. Σήμερα, εξαγοράζουν άλλες startup ώστε να ενισχύσουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Αν η επιχείρησή σας εξαγοράζει πλέον άλλες επιχειρήσεις που θεωρούνται νεοφυείς, τότε μάλλον ο όρος δεν εκφράζει το τωρινό στάδιο ανάπτυξής της.

2. Περάσατε το στάδιο υψηλού ρίσκου

Η Investopedia ορίζει το «ρίσκο» ως μια ευκαιρία που συνοδεύεται «από την πιθανότητα απώλειας μέρους ή του συνόλου της αρχικής επένδυσης». Αν και η ανάληψη ρίσκου είναι ένα απαραίτητο μέσο ανάπτυξης στην επιχειρηματικότητα, είναι κι ένα παιχνίδι που οι επιχειρηματίες παίζουν έντονα στα πρωταρχικά στάδια μιας επιχείρησης, σε αντίθεση με τις πιο ώριμες φάσεις λειτουργίας της.

Όταν η επιχείρησή σας παύει να αναζητά τεράστια ποσά σε επένδυση από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών κι εσείς δεν θυσιάζετε πλέον το προσωπικό σας κεφάλαιο για την επιβίωσή της, τότε μάλλον δεν μπορεί να οριστεί ως startup.

3. Έχετε πάνω από 30, περίπου, εργαζομένους

Αν το προσωπικό σας έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί από την ίδρυση της επιχείρησής σας μέχρι σήμερα, τότε μάλλον αυτή δεν είναι νεοφυής. Και το ίδιο ισχύει αν έχετε πολλαπλά γραφεία ή εταιρικές έδρες. Όταν η Instagram των 13 εργαζομένων εξαγοράστηκε από την Facebook και είδε το προσωπικό της να πολλαπλασιάζεται, έπαψε προφανώς να έχει το στάτους της startup.

4. Μπορείτε και πληρώνετε καλά τους εργαζομένους σας (και τον εαυτό σας)

Υπάρχει ρευστό στην τράπεζα, οι εργαζόμενοί σας έχουν υψηλές απολαβές, και η επιχείρησή σας παράγει κέρδος. Και επειδή τα λεφτά είναι πολλά, επιλέγετε να τα μοιραστείτε με τους ανθρώπους που συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Το ίδιο κάνετε και με τον εαυτό σας, καθώς ξέρετε τι αξίζετε και επιλέγετε να πληρωθείτε αντίστοιχα μ’ αυτό, αντί να διοχετεύσετε τα χρήματα σε κάποια πτυχή της επιχείρησής σας.

5. Η αποστολή της επιχείρησής σας είναι σταθερή και σαφέστατη

Η δήλωση αποστολής ορίζεται ως «μια έγγραφη δήλωση του βασικού σκοπού ενός οργανισμού και του σημείου εστίασής του, τα οποία παραμένουν συνήθως αμετάβλητα σε βάθος χρόνου». Αν έχετε φύγει από το στάδιο της startup, η αποστολή σας είναι σαφής και σταθερή, και έχετε πάψει να χρησιμοποιείτε όρους όπως «εξέλιξη» ή «ρευστή» για να την περιγράψετε. Μπορεί, μάλιστα, να την έχετε γράψει και στον τοίχο πίσω απ’ το γραφείο σας.

6. Δεν χρειάζεστε πλέον να κυνηγάτε πελάτες

Κορυφαίες φιγούρες του κλάδου σχετίζονται πλέον με το εμπορικό σήμα της επιχείρησής σας – το γνωρίζουν, και σας συστήνουν νέους πελάτες. Δεν κινείστε πλέον στα τυφλά, χτυπώντας τις πόρτες δυνητικών πελατών, αλλά έρχονται αυτοί σε σας. Εάν βρίσκεστε σε αυτό το στάδιο, τότε μάλλον δίνετε οδηγίες στην ομάδα ανάπτυξης της επιχείρησής σας να εστιάσει στη σύσφιξη των σχέσεων με όσους βρίσκονται στη λίστα δυνητικών πελατών που γνωρίζουν την επιχείρηση από συστάσεις, παρά στην επέκταση της λίστας αυτής με νέα ονόματα.

7. Το brand σας «μιλάει» από μόνο του

Δεν χρειάζεται πλέον να «πουλάτε» την επιχείρησή σας παρουσιάζοντας το πελατολόγιό σας στους επόμενους πελάτες. Το εμπορικό σήμα της επιχείρησής σας είναι πλέον αναγνωρισμένο στην αγορά. Και όλα τα brands για τα οποία εργαστήκατε στο παρελθόν είναι λιγότερο σημαντικά από το brand της δικής σας επιχείρησης.