Συνεννόηση Γερμανίας-ΔΝΤ για το χρέος «κάτω από το τραπέζι»;

Συνεννόηση Γερμανίας-ΔΝΤ για το χρέος «κάτω από το τραπέζι»;
epa05854364 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble talks to Christine Lagarde, Managing Director of International Monetary Fund (IMF), in the Convention Center during the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting at the Kurhaus in Baden Baden, Germany, 17 March 2017. The meeting of G20 Finance Ministers and Central Bank Governors will take place in Baden-Baden on 17 to 18 March and will be chaired by Germany. EPA/RONALD WITTEK / POOL

Γιατί η μεταστροφή του Ταμείου αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει ήδη ξεκινήσει και η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, συνεχίζει να ζητεί μία «καθαρή λύση». Μετά την άκαρπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην περίπτωση της λύσης υπάρχουν πλέον αστάθμητες μεταβλητές, που δεν έχουν σχέση με την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά με του ΔΝΤ.«»

«Δεν προκύπτει από κάπου ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αισθητή ελάφρυνση τους χρέους της. Η άποψη αυτή του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο διευθυντής του Τομέα Χρηματοπιστωτικών Ερευνών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν, στο γερμανικό περιοδικό Focus.

Αυτή η άποψη, την οποία επαναλαμβάνει ξανά και ξανά το Ταμείο, φαίνεται να μην την έλαβε υπόψιν του ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος εμφανίστηκε, από το δεύτερο μισό της συνεδρίασης των Βρυξελλών και μετά, να «κατανοεί» και να δέχεται ως βάση συζήτησης την πρόταση Σόιμπλε, η οποία προέβλεπε να μετάσχει το Ταμείο μόνο ως σύμβουλος και παρατηρητής, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές προκειμένου η Γερμανία να διευκολυνθεί πολιτικά.

Συνομιλία Τσίπρα – Μέρκελ – Μακρόν για το χρέος

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει σε πολύ καλό κλίμα, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατ΄ ιδίαν με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν όσο και με τους δύο από κοινού, για το κρίσιμο θέμα της απομείωσης του χρέους και της συνολικής λύσης που αναμένεται να επιτευχθεί στο Eurogroup της 15ης Iουνίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, η Άγγελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκαν να βρίσκονται τις επόμενες ημέρες σε επικοινωνία προκειμένου να εργασθούν για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η Αθήνα συνεχίζει να προσδοκά πως η τελική συμφωνία, ακόμη κι αν δεν περιγράφει με τόση σαφήνεια όσο θα ήθελαν στην κυβέρνηση τα μέτρα για το χρέος, θα υπηρετεί την στοχοθεσία που έχει θέσει ο πρωθυπουργός: Να διασφαλίζει μία «νέα σελίδα» για την ελληνική οικονομία, την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και τη σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Διαβάστε επίσης: Έγγραφο αποκαλύπτει το εκρηκτικό κλίμα στο Eurogroup