ΔΝΤ: Δεν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της Ελλάδας χωρίς ελάφρυνση χρέους

ΔΝΤ: Δεν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της Ελλάδας χωρίς ελάφρυνση χρέους
epa04842311 International Monetary Fund managing director Christine Lagarde (L) chats with Managing Director of European Financial Stability Facility (EFSF), German Klaus Regling at the start of a special Eurogroup meeting on Greece, at European Council headquarters in Brussels, Belgium, 11 July 2015. Eurozone finance ministers were set to evaluate Greece's request for a new bailout package, with diplomats saying that the chances of a deal stand at 50-50. Athens is teetering on the edge of bankruptcy, cut off from bailout aid, in arrears to the International Monetary Fund (IMF), owing large debt repayments this month and fending off suggestions that it may soon have to exit the eurozone. EPA/OLIVIER HOSLET

 

Στη γραμμή Ρέγκλινγκ για το χρέος τάχθηκε ο εκπρόσωπος του Ταμείου. Θετικά λόγια από τον επικεφαλής του ESM για το swap.

Υπέρ της πρότασης Ρέγκλινγκ για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος τάχθηκε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Tζέρι Ράις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πρόταση η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδος με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, δεν είναι καινούργια και έχει συζητηθεί και κατά το παρελθόν.

Προσέθεσε δε ότι με δεδομένο ότι τα κεφάλαια αυτά που δανείζει ο ESM στην Ελλάδα συνοδεύονται από συγκριτικά χαμηλό επιτόκιο, μία τέτοια λύση θα μπορούσε να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.

Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει κατά πόσο η λύση αυτή, την οποία χαρακτήρισε ως «διαδικασία διαχείρισης παθητικού/υποχρεώσεων», είναι επαρκής προκειμένου να καταστεί το Χρέος της Ελλάδος βιώσιμο. Όπως ανέφερε θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες πριν αποφανθεί το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση όμως επανέλαβε ότι η ελάφρυνση του Χρέους αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η “Καταρχήν Συμφωνία” που επετεύχθη το καλοκαίρι.

Όπως επισήμανε, από το 2015 έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στο ζήτημα ελάφρυνσης του Δημοσίου Χρέους, αναφέροντας ότι η οριστική λύση θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι χωρίς τη συμφωνία για την ελάφρυνση του Χρέους το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα της Ελλάδος. Για το λόγο αυτό άλλωστε στην παρούσα φάση το ΔΝΤ μπορεί να μετέχει στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο το ίδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε διαδικασία αξιολόγησης του δικού του προγράμματος.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα έκανε τα πρώτα βήμα για την επόμενη μέρα του προγράμματος

H Ελλάδα έκανε τα πρώτα βήματα για την αυτόνομη χρηματοδότησή της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, «με την πρόσβασή της στην αγορά ομολόγων τον Ιούλιο και μία πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Λουξεμβούργο, με τίτλο: «Ο ESM μετά από πέντε χρόνια: επιτυχίες, προκλήσεις και προοπτικές», ο Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «σε σωστή τροχιά να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμεύθηκε το καλοκαίρι του 2015». «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, οι πιθανότητες είναι καλές ότι θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται αυτόνομα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του ESM επανέλαβε, επίσης, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος, «εάν χρειασθεί και αν η Ελλάδα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις».