Συνεργασία NY Times-Guardian για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν

Συνεργασία NY Times-Guardian για τις αποκαλύψεις Σνόουντεν

Αμερικανική και βρετανική εφημερίδα ενώνουν τις δυνάμεις τους μετά την «επιδρομή» στα γραφεία της δεύτερης.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε να δώσει στους New York Times πρόσβαση σε ορισμένα απόρρητα έγγραφα τα οποία είχε διαρρεύσει ο πρώην υπάλληλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σε ένα σύντομο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, ο Guardian αναφέρει ότι «κατέληξε σε συμφωνία» με τους Times, αφού η βρετανική κυβέρνηση απείλησε την εφημερίδα ότι θα προβεί σε αγωγή, εκτός εάν αυτή παρέδιδε ή κατέστρεφε τα έγγραφα που είχε λάβει από τον Σνόουντεν.

Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Ρόιτερς, η συμφωνία συνεργασίας είχε επιτευχθεί πριν από μερικές εβδομάδες και η Τζιλ Άμπραμσον, αρχισυντάκτρια των Times, ήταν παρούσα στις συνομιλίες.

Διαβάστε ακόμη: Guardian: «Όπως οι Ιεροεξεταστές τον Μεσαίωνα»

Ο εκδότης της βρετανικής εφημερίδας, Άλαν Ρασμπρίτζερ, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι υπό την εποπτεία εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, υπάλληλοι της Guardian αναγκάστηκαν να καταστρέψουν αρχεία που περιείχαν έγγραφα τα οποία είχε αποστείλει ο Σνόουντεν, ενώ η κυβέρνηση απείλησε με διώξεις.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Ρασμπρίτζερ ενημέρωσε τους Βρετανούς αξιωματούχους ότι αντίγραφα του υλικού που καταστράφηκε είχαν αποσταλεί σε μέρη έξω από τη δικαιοδοσία της κυβέρνησης.

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαρροή των απορρήτων εγγράφων προκάλεσε σοβαρές «ζημιές» στην εθνική ασφάλεια και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων εάν αυτά αποκαλύπτονταν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς