ΣΥΡΙΖΑ: Ο έλεγχος του κόμματος περνά από την Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: Ο έλεγχος του κόμματος περνά από την Κεντρική Επιτροπή

Νέα μηνύματα στους διαφωνούντες αναμένεται να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στη κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Αντώνης Αντζολέτος

Μια κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα καταγράψει τις νέες ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος θεωρείται η σημερινή.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η χθεσινή αναφορά του Αλέξη Τσίπρα «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» που κάλεσε όσους διαφωνούν να παραδώσουν την έδρα τους, επιθυμώντας έστω και την τελευταία στιγμή να αποφευχθεί η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να βάλει και πάλι το δίλημμα που έχει να κάνει με τις εκλογές, και τις όποιες συνέπειες αυτές έχουν και για το κόμμα αλλά και για τη χώρα, σε περίπτωση που τα στελέχη ταχθούν κατά της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται πως η σημερινή «μάχη» θα αφορά το συνέδριο του κόμματος, με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να επιθυμούν το σώμα να τοποθετηθεί και σε σχέση με τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες. Σε αυτό το θέμα αναμένεται να αναλωθούν οι ομιλίες των στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η πλειοψηφία ζητά έκτακτο συνέδριο (που συνεπάγεται νέα εκλογή μελών από τις Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ) τον Σεπτέμβρη και η μειοψηφία διαρκές συνέδριο (με την ίδια σύνθεση συνται να επαναλάβει πως η Κεντρική Επιτροπή, παρά τη βούληση της Αριστερής Πλατφόρμας, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη συμφωνία και στην περίπτωση που επιμείνει το θέμα θα παραπεμφθεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα τις επόμενες ημέρες.

Βαρόμετρο στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να είναι η στάση που θα κρατήσουν οι «53+» (Τάσος Κορωνάκης, Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Ηρώ Διώτη, Αννέτα Καββαδία, Νίκος Μανιός, Αφροδίτη Σταμπουλή κα.). Αν και η κίνηση αποτελείται από στελέχη που πρόσκεινται στην πλειοψηφία οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα καταθέσουν δικό τους ξεχωριστό κείμενο που θα κρατά αποστάσεις και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Θα ζητούν ουσιαστικά να δοθεί χώρος και χρόνος προκειμένου το κόμμα να αποφασίσει χωρίς να διαρραγεί η ενότητα του κόμματος.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς μπορεί επίσημα η Αριστερή Πλατφόρμα να εξέλεξε με το ψηφοδέλτιο της τα 60 μέλη από τα 201 της Κεντρικής Επιτροπής, όμως κανείς από τους «Προεδρικούς» δεν ξεχνά πως ήδη 109 μέλη έχουν υπογράψει κατά της συμφωνίας.

Θεωρείται βέβαιο, πως στη σημερινή συνεδρίαση η Αριστερή Πλατφόρμα θα καταθέσει το δικό της κείμενο – παρέμβαση, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα ζητηθεί αν τεθεί σε ψηφοφορία.

Κρίσιμη θεωρείται και η αρχική διαδικασία της συνεδρίασης, όπου θα καθοριστεί η ημερήσια διάταξη του σώματος.

Πηγή: news247.gr