Σκοπιανό: Τα επόμενα βήματα στην ΠΓΔΜ και τα σενάρια στην Ελλάδα

Σκοπιανό: Τα επόμενα βήματα στην ΠΓΔΜ και τα σενάρια στην Ελλάδα

Τι σημαίνει η χθεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών και την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε αργά χθες το βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι μια ιστορική ημέρα για την χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία,  δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία  για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας,  με πλειοψηφία  2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου,  δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ  ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές  γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση .

«Ιδιαιτέρως  θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του  VMRO-DPMNE  που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω  από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.

Θα ακολουθήσουν ακόμα δυο ψηφοφορίες. Η πρώτη απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών (έγκριση αναθεωρητέων διατάξεων) και η δεύτερη 80 που θα βάλει τη σφραγίδα για τις τελικές αλλαγές. Ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνηση του θεωρείται πολύ πιθανό να έχει ετοιμάσει ήδη τις τροποποιήσεις του προοιμίου και των άρθρων 3 και 49 που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Κάθε αλλαγή που θα γίνεται συζητείται επί τρεις ημέρες στην Ολομέλεια και άλλες τρεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Εφόσον η διαδικασία κυλήσει ομαλά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου τρεις μήνες. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχει απομακρυνθεί για τη γειτονική χώρα αφού ο Ζόραν Ζάεφ με τη στήριξη και της δύσης θα προχωρήσει στις αλλαγές τη στιγμή που το VMRO απειλείται με διάσπαση.

Τα σενάρια στην Ελλάδα και η διγλωσσία

Ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να συγχαρεί τον Ζόραν Ζάεφ για τη ψήφιση της συμφωνίας. Ο Πάνος Καμμένος αντίθετα υιοθέτησε στο Twitter τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ για χρηματισμό και πιέσεις στελεχών της.

Εφόσον ο υπουργός Άμυνας κάνει πράξη την απειλή του και σε περίπτωση πρότασης μομφής από την ΝΔ στις αρχές του νέου χρόνου αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ψάξει τη στήριξη άλλων βουλευτών προκειμένου να καταφέρει να «σπρώξει» το χρόνο μέχρι τον Μάιο και να στήσει τριπλές κάλπες.

Σε αυτή την περίπτωση από την κυβέρνηση θεωρούν ότι η νέα δεδηλωμένη είναι δυνατή από αυτή τη Βουλή.

Κανένας όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού. Με τη πιθανή «νίκη» στο ζήτημα των συντάξεων και τη λύση του ονοματολογικού μετά από 25 χρόνια, έχουν υπάρξει εισηγήσεις να στήσει κάλπες στις αρχές του χρόνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως επιμένει στις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους τον Οκτώβριο του 2019.