Σολτς: Η Ιταλία δεν θα χρειαστεί να ζητήσει την ένταξη σε πρόγραμμα στήριξης

Σολτς: Η Ιταλία δεν θα χρειαστεί να ζητήσει την ένταξη σε πρόγραμμα στήριξης

«Έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς εκκαθάρισης και ταμεία ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις χωρίς την ανάγκη για κρατική χρημτοδότηση» τόνισε.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ δεν θα χρειαστεί να ζητήσει την ένταξη σε πρόγραμμα στήριξης. Παράλληλα σημείωσε ότι η Ευρωζώνη είναι καλά προετοιμασμένη για την όποια νέα κρίση.

«Έχουμε δημιουργήσει πολλά εποπτικά σώματα για τον καλύτερο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς εκκαθάρισης και ταμεία ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις χωρίς την ανάγκη για κρατική χρηματοδότηση» τόνισε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι η κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τη δική της οικονομία. «Αν μια χώρα έχει υψηλό χρέος, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας, πρέπει βεβαίως να δώσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή από άλλες χώρες στο πώς οι αγορές αντιμετωπίζουν το μελλοντικό χρέος» κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι την ίδια ώρα πηγές της ΕΚΤ ξεκαθαρίζουν πως δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα, παρά μόνο εάν αυτή ζητήσει την ένταξή της σε πρόγραμμα στήριξης. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση εκ μέρους της Ρώμης.