Σόρος: «Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επένδυα στην Ελλάδα»

Σόρος: «Υπό ποιες προϋποθέσεις θα επένδυα στην Ελλάδα»

Ο μεγαλοεπενδυτής βλέπει βελτίωση στην Ελλάδα και κατακεραυνώνει για ακόμα μια φόρα τη Μέρκελ.

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί, ενώ επισημαίνει υπό ποιες προϋποθέσεις θα επένδυε στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα απαντώντας στο ερώτημα εάν θα επένδυε στην Ελλάδα , δηλώνει ότι προτίθεται να το κάνει «εφόσον κριθεί εφικτό να έχει κανείς κέρδος με διάρκεια». Για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, την χαρακτηρίζει κρίσιμη: «Αυτό το γνωρίζουν και οι Γερμανοί. Η πολιτική λιτότητας την οποία επέβαλε η Μέρκελ ήταν λανθασμένη. Επέτεινε την κρίση χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο. Η Γερμανία είναι σήμερα η ηγετική οικονομική και πολιτική δύναμη της Ευρώπης, αλλά δεν δικαιολογεί την αυξανόμενη σημασία της. Οι Γερμανοί κάνουν πολύ λίγα, όσα είναι αναγκαία για να διατηρήσουν το ευρώ, αλλά αυτό δεν αρκεί προκειμένου να φέρει επιτέλους την ήπειρο σε τροχιά ανάπτυξης», σημείωσε.

Σόρος: «Μέρκελ και Σόιμπλε τα έκαναν μαντάρα»!

«Στο μεταξύ, η κατάσταση στις χρηματαγορές ηρέμησε, αλλά δεν γίνεται λόγος για βιώσιμη ανάκαμψη» δήλωσε ο κ. Σόρος και εξέφρασε τον φόβο ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να βιώσει μακρά φάση οικονομικής στασιμότητας, όπως συνέβη με την Ιαπωνία.

Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ως ορθή τη στάση της ΕΚΤ στην κρίση, αλλά επισήμανε ότι οι τράπεζες δεν προωθούν επαρκώς τη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων καθησύχασε βραχυπρόθεσμα τις αγορές, αλλά οδήγησε σε πολιτική κρίση, με την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών και των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σόρος, ο ίδιος δίνει πολιτικές συμβουλές για την Ευρωζώνη ενώ η ομάδα του δίνει χρήματα σε τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια. «Αυτού του είδους η ιδιωτική δραστηριοποίηση είναι που έχει ανάγκη τώρα η Ευρωζώνη», τόνισε.