Στη «σκιά» των προαπαιτούμενων το επόμενο Eurogroup

Στη «σκιά» των προαπαιτούμενων το επόμενο Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρακολουθεί τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση των μέτρων για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, Αθήνα, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Δραματικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Μόνο δυο στα δέκα έχουν υλοποιηθεί. Πιθανή η μετάθεσή τους στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα.

Με «μοντέλο» τρίτης αξιολόγησης και πολιτική απόφαση αναμένεται να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει τέταρτη και τελευταία του τρέχοντος προγράμματος.

Όπως όλα δείχνουν, αρκετά από τα 88 προαπαιτούμενα δεν θα καταφέρουν να «κλειδώσουν» έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου και είτε θα συμφωνηθεί η υλοποίησή τους μέσα στο επόμενο δίμηνο είτε θα μπουν ως νέα «ορόσημα» στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα εποπτείας.

Σύμφωνα με το Βήμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθυμίζει πως πέρυσι τον Δεκέμβριο υπήρξε Staff Level Agreement χωρίς να έχουν εφαρμοστεί όλα τα προαπαιτούμενα και η τελική απόφαση για την τμηματική αποδέσμευση της δόσης της τρίτης αξιολόγησης από τον ESM ελήφθη τον Ιανουάριο.

«Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα» προσθέτει. Αλλωστε δεν υπάρχει και εναλλακτική λύση καθώς για ακόμη μία φορά παρατηρούνται δραματικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων.

Μόνο τα δύο στα 10

Από την αλλη, τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Στις 14 του μήνα έρχεται το κουαρτέτο στην Αθήνα και ύστερα από 10 ημέρες θα πρέπει να είναι έτοιμη η τεχνική συμφωνία για να παρουσιαστεί στο Eurogroup. Οπως σημειώνει πηγή της Κομισιόν, «μόνο τα δύο στα 10 έχουν ολοκληρωθεί και έχει γίνει σχετική πρόοδος στα υπόλοιπα».

Σημειώνει δε πως οι εκταμιεύσεις της τέταρτης αξιολόγησης δεν έχουν τη μορφή του επείγοντος, προβάλλοντας το σκεπτικό ότι μεγάλο μέρος των 11,7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του αποθέματος «ασφαλείας».

Αυτό που αντιλαμβάνονται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι υπάρχει διάθεση από τους θεσμούς να μην τραβήξουν το σκοινί στην αξιολόγηση, μια και έχουν να διευθετήσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα όπως είναι, για παράδειγμα, η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Βέβαια αυτή η «χαλαρότητα» έχει και τα όριά της, με τους Ευρωπαίους να επιθυμούν να αφήσουν τις λιγότερες δυνατές ανεκπλήρωτες προαπαιτούμενες δράσεις ως «προίκα» στο πρόγραμμα της μεταμνημονιακής επιτροπείας.

Αφορολόγητο

Ενα από τα βασικά ζητήματα που είναι δύσκολο να κλείσει εντός του Μαΐου είναι το δημοσιονομικό και η πιθανότητα να έρθει έναν χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολογήτου. Η τελική απόφαση, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο, «θα ληφθεί εάν το ΔΝΤ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις ελληνικές Αρχές, κρίνει ότι απαιτείται μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή μέτρων».

Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να ανοίξει τη συζήτηση με την άφιξη των κλιμακίων, ενώ και το ΔΝΤ θέλει να έχει περισσότερα στοιχεία για την εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού αλλά και τα δεδομένα πρώτου τριμήνου για την πορεία του ΑΕΠ, τα οποία θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Ιουνίου.

Χλωμό είναι ακόμη το τοπίο όσον αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες (η οριστικοποίησή τους πάει από αναβολή σε αναβολή) και συνεπακόλουθα τις αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί στην τέταρτη αξιολόγηση να μην υπάρχουν εισπρακτικά μέτρα, αλλά είναι βέβαιο ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές θα επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στο «κοινωνικό προφίλ» της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η έκπτωση στον ΦΠΑ, η οποία ισχύει ακόμη σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο), θα καταργηθεί έως το τέλος Ιουνίου. Από την 1η Ιουλίου στα νησιά αυτά οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα.