Στην Ουάσινγκτον θα μεταβεί ο Πέτρο Ποροσένκο

Στην Ουάσινγκτον θα μεταβεί ο Πέτρο Ποροσένκο

«Υπό τον άμεσο έλεγχο του Κρεμλίνου οι αυτονομιστές» καταγγέλλει το Κίεβο - Με νέες κυρώσεις απειλούν ΕΕ και ΗΠΑ τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα ταξιδέψει το Σεπτέμβριο στην Ουάσινγκτον, όπου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να εκφράσει την «ακλόνητη» υποστήριξη και συνεργασία προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο.

Την άφιξη Ποροσένκο στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ τη Συρία και την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περιθώριο αυτόματης άμυνας της συμμαχίας από πιθανή ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

Έκκληση Πούτιν για δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου»
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι η έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ώστε να επιτραπεί στα ουκρανικά στρατεύματα να αποσυρθούν, έδειξε πως οι αυτονομιστές βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του Κρεμλίνου.

Η έκκληση του Πούτιν, αναφέρεται στη δήλωση των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου, καταδεικνύει ένα και μόνο πράγμα – «ότι αυτοί οι άνθρωποι (οι αυτονομιστές) καθοδηγούνται και ελέγχονται άμεσα από το Κρεμλίνο».

Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην ανατολική Ουκρανία για τα περικυκλωμένα κυβερνητικά στρατεύματα ώστε οι ουκρανοί στρατιώτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης, ανέφερε το Κρεμλίνου σε σχετική του ανακοίνωση την Παρασκευή.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρώτη αυτοκινητοπομπή η οποία μετέφερε ρωσική ανθρωπιστική βοήθειας στα ανατολικά της Ουκρανίας και στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία.

Απειλούν με νέες κυρώσεις ΗΠΑ – Γερμανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν την Πέμπτη το βράδυ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ουκρανία «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες», ανακοίνωσε η καγκελαρία στο Βερολίνο.

«Υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη νέων ρωσικών στρατευμάτων και ρωσικού στρατιωτικού υλικού στην ανατολική Ουκρανία» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σέιμπερτ προσθέτοντας ότι «η καγκελάριος και ο πρόεδρος συμφωνούν ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς συνέπειες».

Η Άνγκελα Μέρκελ «επιβεβαίωσε» επίσης προς τον πρόεδρο Ομπάμα ότι η ουκρανική κρίση θα βρεθεί στη ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες το προσεχές Σάββατο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας. Η καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια «διπλωματική λύση» στη σύγκρουση, χωρίς να προσδιορίζει όμως το περίγραμμα, όπως είπε ο Σέιμπερτ .

Από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι «είναι προφανές σε όλο τον κόσμο» ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία, αλλά απέκλεισε επίσης κάθε χρήση βίας «για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος».