Στην τελική ευθεία τα Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας

Στην τελική ευθεία τα Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας

Ο Διευθυντής των Ε.Β.Ε., Jimmy Αθανασόπουλος, μιλάει στο fortunegreece.com για την προσπάθεια στήριξης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

Μέσα στα έξι χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας πολλές φορές είχε διατυπωθεί επίσημα ή ανεπίσημα η ερώτηση: «που είναι η ομογένεια;», «που είναι οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν οικονομική επιφάνεια και θα μπορούσαν να βοηθήσουν;». Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία και η προσφορά που θα περίμενε κανείς κυρίως από τους οργανωμένους ομογενείς θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη ή πιο οργανωμένη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες, που μπορεί να μην το «φωνάζουν», αλλά είναι εδώ.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα «Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας» που χρηματοδοτούνται κυρίως από τον όμιλο Libra, τον όμιλο της εφοπλιστικής οικογένειας Λογοθέτη που πλέον έχει ανοιχτεί σε αρκετούς τομείς δραστηριότητας, από την αεροπλοϊα και το real estate μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ξενοδοχεία. H τελευταία του επιχειρηματική κίνηση στην Ελλάδα ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά στην δημιουργία υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στην Μεσσηνία μέσω την εταιρείας του ομίλου Grace Hotels. O όμιλος Libra, o οποίος διαχειρίζεται τα Ε.Β.Ε. για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (κίνησης ομογενών και επιφανών επιχειρηματιών παγκοσμίου βεληνεκούς), έχει δεσμευτεί για χρηματοδότηση του προγράμματος με περισσότερα από 7 εκατ. δολάρια, ενώ με μικρότερα ποσά στηρίζουν ο όμιλος Jalouise Pty Ltd (500 χιλ. δολ.) και πολύ πρόσφατα στο σχήμα εισήλθε και Δημητρης Ι. Γουλανδρης (250.000 ευρώ), ο οποίος θα έχει και ρόλο κριτή και μέντορα στα Βραβεία.

Διαβάστε ακόμη: Έρχεται το νέο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Grace Kalamata

Καθώς τα δεύτερα «Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας» εισέρχονται στην τελική ευθεία (η διαδικασία κατάθεσης προτάσεων λήγει την 1η Μαρτίου) το fortunegreece.com συνομίλησε με τον Διευθυντή της διοργάνωσης, Jimmy Αθανασόπουλο. Αναπόφευκτα, και καθώς σημαντικό ρόλο για την επιλογή των νικητών είναι η βιωσιμότητα της επιχειρηματικής πρότασης, η πρώτη ερώτηση αφορά στην πορεία των επιχειρήσεων που βραβεύθηκαν τον περασμένο Μάιο στην πρώτη διαδικασία. «Ήδη δύο από τις ιδέες (η RabT και η Different & Different Catering) έχουν πλήρως υλοποιηθεί και καταγράφουν μία ιδιαίτερα θετική πορεία. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι η εταιρεία catering είναι ήδη, λίγους μήνες μετά την σύσταση της, κερδοφόρα έχοντας συνάψει σημαντικές συμφωνίες με μεγάλους ομίλου, ενώ η RabT έχει πλέον γραφεία στις ΗΠΑ και έχει καταφέρει να κερδίσει την προσοχή διεθνών κολοσσών. Οι άλλες δύο εταιρείες που βραβεύθηκαν (Stella Mare και Μουσείο Casa Parlante), καθώς αποτελούσαν πιο πολύπλοκες επενδύσεις , θα βγουν στην αγορά σύντομα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τύχουν ιδιαίτερα θετικής αποδοχής».

Αρκετοί έχουν χαρακτηρίσει τα «Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας» ως «πολύ καλά για να είναι αληθινά» καθώς ουσιαστικά δανειοδοτούν τους ενδιαφερόμενους άτοκα και χωρίς καμία εμπράγματη δέσμευση. Όπως εξηγεί ο κ. Αθανασόπουλος «το βραβείο δίνει μια εξαιρετικά ευέλικτη χρηματοδότηση. Είναι άτοκο, χωρίς καμιά δέσμευση. Η μόνη απαίτηση είναι η ιδέα. Σαφώς η χρηματοδότηση δίνεται με τη μορφή δανείου, γιατί έτσι θεωρούμε ότι δεσμεύουμε ηθικά τους υποψηφίους στο να ασχοληθούν σοβαρά. Υπάρχει επίσης μία δήλωση ηθικής δέσμευσης, με την οποία επί της ουσίας ζητάμε από τους υποψηφίους και τους νικητές να μην εμπλακούν σε κακές επιχειρηματικές πρακτικές, όπως για παράδειγμα διαφθορά ή χρηματισμό. Εμείς αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να εξαιρέσουμε το αρνητικό πρόσημο στην επιχειρηματικότητα. Ως προς την καινοτομία, δεν ζητάμε υψηλή τεχνολογία, αλλά μια ιδέα που θα έχει μέλλον και επιχειρηματική αξία».

Αυτός είναι και ο λόγος που το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα ψηλό. Η σελίδα των Ελληνικών Βραβείων αυτές τις ημέρες έχει περισσότερους από 2.500 μοναδικούς επισκέπτες καθημερινά, οι οποίες μπαίνουν για να ενημερωθούν, για να θέσουν ερωτήματα, για να εγγραφούν και φυσικά για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. «Σήμερα έχουμε περίπου 1.550 εγγεγραμμένους χρήστες στην πλατφόρμας κατάθεσης αιτήσεων, ενώ τα κατατεθειμένα πλάνα αγγίζουν τα 250.

Πέρυσι, στο τέλος της διαδικασίας είχαμε 900 εγγεγραμμένους χρήστες, με 400 πλάνα εκ των οποίων τα 290 τηρούσαν όλες τις προϋποθέσεις και εισήλθαν στην τελική φάση αξιολόγησης. Φέτος έχουμε ήδη 200 περίπου πλήρη επιχειρηματικά πλάνα προς αξιολόγηση, αριθμός που εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί σημαντικά όσο πλησιάζουμε στη λήξη της διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι, την πρώτη χρονιά των βραβείων, το 58% των αιτήσεων υποβλήθηκαν την τελευταία μέρα, για να μην πω την τελευταία ώρα, πριν το τέλος της προθεσμίας».

Σε ότι αφορά τις προτάσεις αυτές προέρχονται από όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας. Από τον κλάδο των τροφίμων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τον τουρισμό και την ρομποτική. Ο χρόνος δεν είναι πολύς, κάτι περισσότερο από 10 ημέρες μέχρι την 1 Μαρτίου που θα «κλείσει το κύκλωμα». Λεφτά υπάρχουν (σ.σ. φέτος κάποια πρόταση μπορεί να διεκδικήσει μέχρι 700 χιλ. ευρώ), από ιδέες πως πάμε;

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://www.hellenicaward.com όπου μπορείτε να εγγραφείτε και να καταθέσετε την πρόταση σας μέσα από τα απλά βήματα της διαδικασίας. Τον Μάιο θα ξέρετε εάν είστε κάποιος από τους τυχερούς που η ιδέα τους θα γίνει επιχείρηση. Αλλά ακόμη και εάν αυτό δεν θα συμβεί θα έχετε την δυνατότητα το διάστημα αυτών των δύο μηνών μέσα από τις επαφές που θα έχετε με τους ανθρώπους του Ελληνικού Βραβείου να βελτιώσετε την πρόταση σας, να μάθετε για τα αδύνατα σημεία σας και πιθανόν να βρείτε συνεργάτες ώστε να προχωρήσετε μαζί.

Όπως χαρακτηριστικά καταλήγει ο Jimmy «είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί περυσινοί συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν εισήλθαν καν στις τελικές λίστες αξιολόγησης, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους γιατί κατά τη διάρκεια της υποβολής των αιτήσεων της και μέσω των επαφών που έκαναν μαζί μας, βοηθήθηκαν».