Στήριξη του προγράμματος ζήτησε ο Άσμουσεν από τον Τσίπρα

Στήριξη του προγράμματος ζήτησε ο Άσμουσεν από τον Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ανάπτυξη που να βασίζεται σε στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας και της κοινωνικής διάλυσης.

Να στηρίξει το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα το στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

«Κατά τη γνώμη μας, το πρόγραμμα λειτουργεί. Η χώρα, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ήδη, στο τρέχον έτος – θα πρόκειται για σπουδαίο επίτευγμα», δήλωσε ο κ. Άσμουσεν και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έλαβε μόλις σήμερα από την Ελλάδα για το δεύτερο τρίμηνο σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση, ο Γιεργκ Άσμουσεν έκανε λόγο για μια επαφή στο πλαίσιο του «κανονικού διαλόγου της ΕΚΤ» με ηγέτες της αντιπολίτευσης στις χώρες της ευρωζώνης και διευκρίνισε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη με την ευκαιρία της παρουσίας εκεί του Έλληνα πολιτικού, καθώς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα δεν είχε καταστεί δυνατή.

Ο Γερμανός τραπεζίτης αναφέθηκε και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από οπαδό της Χρυσής Αυγής, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ καταδικάζει τέτοια γεγονότα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εμείς στην ΕΚΤ δεν είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα». Χαρακτήρισε δε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά μεταξύ των νέων, απαράδεκτα και είπε πως όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψη στις προτάσεις που κάνει η ΕΚΤ για τον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Άσμουσεν είπε ακόμη στον κ. Τσίπρα: «Ξέρω ότι υπάρχουν τρόποι, μέσα και εργαλεία στα οποία διαφωνούμε, αλλά ο γενικός στόχος, να αποκαταστήσουμε στέρεες δημοσιονομικές πολιτικές, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να εξυγιάνουμε τον τραπεζικό τομέα ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και να παρέχει πιστώσεις στην οικονομία, είναι κοινός».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το πρόγραμμα που εφαρμόζεται μη βιώσιμο και ανέδειξε τις κοινωνικές επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αναφερόμενος και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Διαβάστε ακόμη: Την Κυριακή η συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικας

«Είναι αναγκαία μια αναπτυξιακή πορεία, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη που να μπορεί να βασίζεται σε στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας και της κοινωνικής διάλυσης», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι χρέος όλων των Ελλήνων πολιτικών που πραγματοποιούν επαφές με ξένους αξιωματούχους, «είναι να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά οδυνηρού φαινομένου στην Ελλάδα, του φασισμού και των νεοναζί».

Αναφέρθηκε μάλιστα στη δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα, λέγοντας ότι «το εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό γεγονός πρέπει όλους μας να μας συγκλονίσει και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιπτώσεις της οικονομίας στην κοινωνία μπορεί να είναι πολυδιάστατες και οφείλουμε όλοι να ανασκουμπωθούμε ώστε αυτό το φαινόμενο να σταματήσει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα, γιατί είναι μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε ακόμη για το «μη βιώσιμο χρέος», το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αντί να μειώνεται, αυξάνεται» και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεθνή διάσκεψη στα πρότυπα της διάσκεψης του 1953 για το χρέος της Γερμανίας.

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ακόμη το ζήτημα της ρευστότητας και της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όταν είναι αναγκασμένες να δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια» και αναφέρθηκε στο φαινόμενο φυγής πολλών ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Άσμουσεν συμμετείχαν ακόμη το στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην τρόικα Κλάους Μαζούχ.

Διαβάστε ακόμη: Δεύτερη στην ΕΕ στις απώλειες εσόδων ΦΠΑ σε σχέση με το ΑΕΠ για το 2011 η Ελλάδα