Στο χείλος της ύφεσης η Ιταλία το 2019

Στο χείλος της ύφεσης η Ιταλία το 2019
Italy Adopts $30 Billion of Cuts in EU Deficit Push...The Italian national flag flies above Piazza Venezia in Rome, Italy, on Wednesday, May 26, 2010. Prime Minister Silvio Berlusconi said Italy's planned 24.9 billion euros ($30.4 billion) of budget cuts over the next two years are "absolutely necessary" to defend the euro and protect Italy. Photographer: Victor Sokolowicz/Bloomberg

Πληθαίνουν οι αρνητικές ενδείξεις για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο μεταποιητικός κλάδος της Ιταλίας συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στην πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο χείλος μιας ακόμη ύφεσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο δείκτης εργοστασιακής δραστηριότητας της IHS Markit βρέθηκε στις 49,2 μονάδες για τον Δεκέμβριο. Αν και το νούμερο αυτό είναι καλύτερο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων, που κινούντο στο 48,4, εξακολουθεί να είναι κάτω από το 50 – τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης – και τα μεγέθη απασχόλησης και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκαν.

Η Ιταλία συγκλονίστηκε το 2018 από τα σχέδια εκτενών δαπανών της λαϊκιστικής κυβέρνησης της χώρας, τα οποία πυροδότησαν μια διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ώθησαν τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα πάνω. Το αδιέξοδο ξεπεράστηκε την τελευταία στιγμή, αλλά η ανησυχία παραμένει εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης στη ζώνη του ευρώ, λιγότερης νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και περισσότερου προστατευτισμού λόγω των πρωτοβουλιών των ΗΠΑ.

Η κακή απόδοση της Ιταλίας τον Δεκέμβριο και η πρώτη συρρίκνωση της μεταποίησης στη Γαλλία από το 2016 – εν μέσω διαμαρτυριών των λεγόμενων Κίτρινων Γιλέκων – έχουν επιδράσει στο σύνολο της ευρωζώνης. Ο δείκτης PMI για την περιφέρεια κατέγραψε ιστορικό χαμηλό τετραετίας, με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη να φτάνει στο χαμηλότερο σημείο της από το 2012.

Η Κίνα υφίσταται ήδη τις συνέπειες των εμπορικών δασμών. Η εργοστασιακή παραγωγή υποχώρησε το Δεκέμβριο, με τον δείκτη PMI να καταγράφει την Τετάρτη ιστορικό χαμηλό 19μηνου. Και οι μετοχές υποχώρησαν σε Ασία και Ευρώπη.

Η έκθεση της IHS Markit για την Ιταλία έδειξε ότι το επιχειρηματικό κλίμα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών ενώ η αύξηση της απασχόλησης είναι η ασθενέστερη της τελευταίας τετραετίας. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα οι εταιρείες μεταποίησης να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Πρόκειται για ένα «ανησυχητικό τέλος του χρόνου για τον κλάδο της μεταποίησης», δήλωσε ο Andrew Harker, αναπληρωτής διευθυντής της IHS Markit. «Υπάρχει ελάχιστη αίσθηση αισιοδοξίας ότι τα τωρινά προβλήματα θα επιλυθούν στο εγγύς μέλλον».