Στο φως άκρως εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στο φως άκρως εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το έγγραφο, που δημοσιεύει η El Pais, δείχνει το παρασκήνιο και τα σκληρά παζάρια για την Ελλάδα το 2010.

Ένα άκρως ενδιαφέρον ρεπορτάζ δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα Εl Pais σχετικά με την Ελλάδα, το πρώτο πρόγραμμα ενίσχυσης της χώρας μας ύψους 110 δισ. ευρώ και την στάση των μελών του ΔΝΤ.  Σύμφωνα με έγγραφο του ΔΝΤ που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας (δείτε το εδώ), οι κυβερνήσεις της Γερμανίας της Γαλλίας και της Ολλανδίας είχαν δηλώσει επισήμως ενώπιον του συμβουλίου του ΔΝΤ, ότι οι τράπεζες τους έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν την Ελλάδα και να μην προχωρήσουν σε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων. Κάτι που τελικά δεν έγινε, καθώς γερμανικές και γαλλικές τράπεζες «ξεφορτώθηκαν» ομόλογα πριν γίνει το πρώτο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γνωστό και ως PSI, το οποίο αφορούσε τα ομόλογα που διακρατούσαν οι ιδιώτες πιστωτές το 2012.

Μάλιστα σύμφωνα με το έγγραφο – ντοκουμέντο, όσοι ισχυρίζονταν ότι δεν πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από το 2010, ισχυρίζονταν ότι με αυτό ήταν σύμφωνη και η τότε ελληνική κυβέρνηση.

Παπανδρέου: «Για την ΕΕ η λέξη αναδιάρθρωση ήταν απαγορευμένη»

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο «αρκετά μέλη (Αργεντινή, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Ελβετία) τόνισαν ότι από το πρόγραμμα λείπει ένα στοιχείο: θα έπρεπε να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους και PSI για να αποφευχθεί, σύμφωνα με τη Βραζιλία ‘μια διάσωση των κατόχων ελληνικών ομολόγων, κυρίως ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών οίκων’. Ο εκπρόσωπος της Αργεντινής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με το πρόγραμμα καθώς έδειχνε να επαναλαμβάνει τα λάθη (όπως μη βιώσιμη δημοσιονομική σύσφιξη) που καταγράφηκαν στην κρίση της Αργεντινής το 2001».

Διαβάστε ακόμη: «Η τρόικα είναι ο Κέρβερος που κρατά την Ελλάδα φυλακισμένη στον Άδη»

Όπως αναφέρεται προς έκπληξη των ευρωπαίων-μελών του συμβουλίου και ο Ελβετός ασπάστηκε τις παραπάνω απόψεις για έλλειψη αναδιάρθρωσης χρέους στο πρόγραμμα και σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστούν οι συζητήσεις για ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, όμως, σημείωσαν ότι «η αναδιάρθρωση χρέους έχει αποκλειστεί από τις ίδιες τις ελληνικές αρχές».
Μεταξύ των μελών του συμβουλίου υπήρξε επίσης προβληματισμός για τα ρίσκα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής στην οποία στοχεύει, ενώ μια αποτυχία θα προκαλούσε πλήγμα για το ταμείο.

Διαβάστε επίσης: Αν ο Παπανδρέου δεν είχε ακούσει τον Παπακωνσταντίνου…