Στους 200.000 οι υπολογιστές που χτυπήθηκαν από μαζική επίθεση χάκερ

Στους 200.000 οι υπολογιστές που χτυπήθηκαν από μαζική επίθεση χάκερ
epa05961633 People use computers at a cyber cafe in Taipei, Taiwan, 13 May 2017. According to news reports, a 'Ransomware' cyber attack has hit computers in 99 countries with the attacker demanding 300 US dollars in Bitcoin to decrypt the files. This is the second such attack to hit Taiwan since February but the largest ever worldwide. When it hit Taiwan and a few other countries in February, computer security experts called it Denial of Service (DDoS) attack. EPA/DAVID CHANG

Οι κυβερνοεπιθέσεις έπληξαν ιδιώτες και επιχειρήσεις. Κρίσιμη είναι η Δευτέρα για την πρώτη εικόνα των ζημιών που προκλήθηκαν.

Η κυβερνοεπίθεση που έγινε την Παρασκευή, έπληξε 200.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε τουλάχιστον 150 χώρες, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του διευθυντή της Europol, Ρομπ Γουέινραιτ, που εξέφρασε το φόβου του, ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μετά την αυριανή επιστροφή των εργαζόμενων στις δουλειές τους.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό στοιχείο της κυβερνοεπίθεσης της Παρασκευής που εντοπίζεται στην απαίτηση για την καταβολή λίτρων σε συνδυασμό με “τη δράση ενός ιού” ώστε η κυβερνοεπίθεση να διαδοθεί αυτόματα.

“Το εύρος της κυβερνοεπίθεσης αυτής, είναι πρωτόγνωρο. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν περισσότερα από 200.000 θύματα σε τουλάχιστον 150 χώρες. Μεταξύ των θυμάτων, συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρικές κοινοπραξίες. Επί του παρόντος είμαστε στη φάση κλιμάκωσης της απειλής. Οι αριθμοί αυξάνονται και φοβάται ότι θα εξακολουθήσουν ν’ αυξάνονται όταν οι άνθρωποι επιστρέψουν στις εργασίες τους, την Δευτέρα το πρωί κι ανοίξουν τους υπολογιστές τους,” τόνισε ο Γουέινραιτ.

Renault: Προς αναμονή της επιστροφής στην κανονικότητα

Η γαλλική βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων Renault, εκτιμά ότι θα μπορέσει να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς παραγωγής αύριο στις παραγωγικές της μονάδες, οι οποίες επλήγησαν από την κυβερνοεπίθεση της Παρασκευής, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

“Σχεδόν όλες οι μονάδες θα πρέπει να είναι σε θέση ανάκτησης των δραστηριοτήτων τους, αύριο,” ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρίας.

Η Renault είχε ανακοινώσει χθες ότι διέκοψε τη λειτουργία των γραμμών παραγωγής της, σε αρκετές εργοστασιακές μονάδες της, προκειμένου να σταματήσει την επέκταση της ηλεκτρονικής διασποράς του ιού της κυβερνοεπίθεσης.