Συναγερμός και πάλι στη Φουκουσίμα

Συναγερμός και πάλι στη Φουκουσίμα

Συνεχίζεται η διαρροή ραδιενεργών υδάτων από το εργοστάσιο της Tepco στη Φουκουσίμα.

Όλο και χειρότερες είναι οι ειδήσεις που έρχονται από την Ιαπωνία, καθώς η Φουκουσίμα μοιάζει όλο και περισσότερο με «ανοιχτό τραύμα» που δεν λέει να κλείσει.

Μόλις σήμερα, η η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε πως περίπου 300 τόνοι άκρως ραδιενεργού ύδατος έχουν διαρρεύσει από δεξαμενή αποθήκευσης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Το τοξικό νερό που εντοπίστηκε χθες το πρωί και το οποίο σύμφωνα με την Tepco, είναι πιθανό να έχει φθάσει στο έδαφος, διέρρευσε από μια από τις δεξαμενές που έχουν εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό για την αποθήκευση του νερού που έχει εν μέρει απαλλαγεί από ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία, αλλά παραμένει μολυσμένο. Στη συγκεκριμένη δεξαμενή παραμένουν 670 τόννοι διαδιενεργού ύδατος. Γύρω από τη συγκεκριμένη δεξαμενή εντοπίστηκαν λακκούβες με το μολυσμένο νερό, ένα λίτρο του οποίου περιέχει περίπου 80 εκατομμύρια μπεκερέλ στρόντιου και άλλα ραδιενεργά στοιχεία που εκπέμπουν ακτίνες βήτα.

Η Tepco, που προσπαθεί τώρα να αντλήσει το νερό αυτό για να αποτρέψει μεγαλύτερη μόλυνση της περιοχής, ισχυρίζεται ότι προς το παρόν το ραδιενεργό νερό που διέρρευσε δεν έχει φθάσει στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται 500 μέτρα από το σημείο. Όμως, όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Μασαγιούκι Όνο, αναμένεται με την πάροδο του χρόνου το νερό αυτό να αναμιχθεί με τα υπόγεια ύδατα και να φθάσει ως τη θάλασσα.

Σύμφωνα με την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή της Ιαπωνίας, η διαρροή αυτή παραμένει στο επίπεδο ένα της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων, καθώς δεν ξεπερνά τα 100 μιλισίβερτ ανά ώρα, ποσό που αντιστοιχεί στη μέγιστη επιτρεπόμενη δόση ραδιενέργειας που θα μπορούσε να δεχθεί ένας εργάτης στη Φουκουσίμα σε διάστημα πέντε ετών.

Διαβάστε ακόμη: Μετά την Φουκουσίμα οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια εκτοξεύτηκαν