SZ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να πανηγυρίζει για έξοδο στις αγορές

SZ: Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να πανηγυρίζει για έξοδο στις αγορές

«Δεν είναι επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά επικοινωνιακή κίνηση» σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα. 

Μια διαφορετική προσέγγιση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές δίνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με άρθρο της αναλύτριας της Κέρστιν Γκάμελιν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν «συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα, καθώς ομαλή είναι μια κατάσταση όταν μια χώρα που θέλει να λάβει δάνεια μπορεί να επιλέξει τον καλύτερο δανειστή…Φερέγγυος οφείλει να είναι ο πιστωτής, να προσφέρει χαμηλό επιτόκιο και τους καλύτερους όρους αποπληρωμής του δανείου. Με γνώμονα αυτά τα κριτήρια, υπάρχει για την πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα μόνον ένας πιστωτής: το ταμείο διάσωσης του ευρώ».

«Αν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές παρά το υπέρογκο χρέος της και έχοντας υπόψη ότι εκεί την αναμένουν επιτόκια της τάξης του 5% και ειδική περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή, τότε δεν μιλάμε για επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά για εξαιρετικές συνθήκες», τονίζει η Κέρστιν Γκάμελιν.

Και αυτές οι συνθήκες είναι, σύμφωνα με την Κέρστιν Γκάμελιν το γεγονός ότι «οι δανειστές της ευρωζώνης προτιμούν να μην χορηγήσουν πλέον άλλα δάνεια στην Ελλάδα με „super“ ευνοϊκούς όρους». Στόχος τους είναι «να αποδειχθεί ότι ήταν ορθή η πολιτική διάσωσης που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα».

Θα πρέπει «να πείσουν για αυτό τους φορολογουμένους στις χώρες τους, κυρίως στη Γερμανία», υποστηρίζει η Γκάμελιν, παραπέμποντας ταυτόχρονα στα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς. «Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ενόψει των εκλογών να διασώσει τον κυβερνητικό του συνασπισμό, ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία δύο εδρών.

Η επιδίωξή του είναι συμβατή με το πνεύμα των δανειστών», επισημαίνει η αναλύτρια, διευκρινίζοντας ότι εάν η συγκυβέρνηση υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ο κίνδυνος ακυβερνησίας, η οποία «θα βύθιζε την Ελλάδα εκ νέου σε κρίση και θα έθετε σε κίνδυνο την Ευρωζώνη».

«Στα τέσσερα χρόνια της ελληνικής κρίσης διατυπώθηκαν διάφορα αισιόδοξα σενάρια. Κανένα από αυτά δεν επαληθεύτηκε», τονίζει η αρθρογράφος.

Διαβάστε περισσότερα: 

Reuters: Αύριο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για έξοδο στις αγορές