Τα δύο εκλογικά σενάρια που εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Τα δύο εκλογικά σενάρια που εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας
Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a parliamentary session in Athens, Greece July 16, 2015. The Greek parliament passed a sweeping package of austerity measures demanded by European partners as the price for opening talks on a multi-billion euro bailout package needed to keep the near-bankrupt country in the euro zone. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTX1KGDN

Μια κρίσιμη εβδομάδα που θα κρίνει τις εξελίξεις ξεκινά για την κυβέρνηση.

Tου Αντώνη Αντζολέτου

Η ψήφιση της συμφωνίας θα σημάνει για την χώρα την έναρξη μιας «άτυπης» προεκλογικής περιόδου, καθώς όλοι από την επόμενη κιόλας ημέρα θα περιμένουν από τον πρωθυπουργό, αν όχι να προσδιορίσει χρονικά, αλλά να εκδηλώσει τις προθέσεις του, σχετικά με την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες.

Τα ημερολόγια έχουν ανοίξει στην Ηρώδου Αττικού και οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, όπως έχει δημοσιεύσει επανειλημμένα το NEWS 247, είναι δυο:

– Άμεση προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Σεπτέμβρη, όπου η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να «ζήσει την φθορά» των σκληρών μέτρων, αλλά και ως ένα μεγάλο βαθμό θα πιάσει και απροετοίμαστη την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε αυτή την περίπτωση πιθανή ημερομηνία εκλογών θεωρείται η 20η Σεπτέμβρη, ενώ το συνέδριο δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τον Οκτώβριο, παίρνοντας έτσι και αλλιώς έναν χαρακτήρα επανίδρυσης του κόμματος.

– Εκλογές μετά την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου και μετά την έναρξη του διαλόγου για την απομείωση του δημόσιου χρέους με πιο πιθανή Κυριακή αυτή της 8ης Νοέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο σίγουρο είναι, πως βουλευτές και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που δεν στήριξαν την κυβέρνηση έως τώρα να τεθούν εκτός εκλογικής λίστας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί και προτάσεις για άμεση διαγραφή των βουλευτών που για 3η φορά θα καταψηφίσουν την βασική επιλογή της κυβέρνησης, χωρίς, όμως να έχει ληφθεί καμία τέτοια τελική απόφαση έως τώρα. Πέρα από την κουλτούρα της Αριστεράς, που δεν υιοθετεί τις διαγραφές, αυτό που φαίνεται να κρατά τον Αλέξη Τσίπρα είναι, πως κάτι τέτοιο θα «έλυνε» τα χέρια του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ως τον κύριο υπεύθυνο για τον σχίσμα μέσα στο κόμμα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr