Τα πάνω κάτω φέρνουν οι νέες αντικειμενικές σε ΕΝΦΙΑ και άλλους 21 φόρους

Τα πάνω κάτω φέρνουν οι νέες αντικειμενικές σε ΕΝΦΙΑ και άλλους 21 φόρους

Δυσκολία ανάλογη με τον τετραγωνισμό του κύκλου παρουσιάζει ο προσδιορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών τόσο λαϊκές όσο και σε ακριβές περιοχές.

 

Τάσος Δασόπουλος

Την δύσκολη εξίσωση που θέλει και να μην υπάρξουν αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές και … υπερβολικές αυξήσεις σε συγκεκριμένες “ακριβές” περιοχές στον ΕΝΦΙΑ και οι άλλους 21 φόροι που βαρύνουν το ακίνητο να μην εκτοξευτούν στα ύψη προσπαθεί πλέον να λύσει το υπουργείο οικονομικών.

Οι αξιολογήσεις των 220 ιδιωτών εκτιμητών φέρνουν τα πάνω κάτω τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και σε 21 άλλους φόρους που βαρύνουν το ακίνητους.

Με βάση τις εκτιμήσεις στις λαϊκές περιοχές όπως για παράδειγμα όπως το Πέραμα το Κερατσίνι τον Ασπρόπυργο τα Άνω Λιόσια , οι τιμές ζώνες αναμένεται από τα 500- 550 ευρώ θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20% στα 600 -650 ευρώ φέροντας αυξήσεις στο ΕΝΦΙΑ που φτάνει το 35% – 40 % λόγω της αρχικής διάρθρωσης του των συντελεστών του φόρου . Ανάλογες βέβαια θα είναι οι αυξήσεις σε φόρους μεταβίβασης δωρεών και γονικών παροχών. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί για τον προσδιορισμό του βασικού φόρου των ακινήτων ειδικά για τις λαϊκές περιοχές.

Ανάλογα μεγάλες αυξήσεις θα υπάρξουν και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας ( Κουκάκι , Πετράλωνα ) αλλά και των νοτίων προαστίων ( Γλυφάδα Καβούρι Βάρκιζα) όπου λόγω της εκτεταμένης χρήσης του θεσμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά και του επενδυτικού ενδιαφέροντος οι τιμές που έδωσαν οι ιδιώτες εκτιμητές είναι αυξημένες σε σχέση με τις σημερινές αντικειμενικές από 15% έως και 30% με αποτέλεσμα να προκύπτουν αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ να φτάνουν και το 40%.

Σε πολλές νησιωτικές περιοχές ειδικά για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο οι τιμές των αξιολογητών είναι αυξημένες έως και 30% ακόμη και για κατοικίες των κατοίκων των νησιών καθιστώντας ασύμφορη την ιδιοκατοίκηση αν υπολογίσει κανείς το σύνολο του ΕΝΦΙΑ και των 21 φόρων με τους οποίους είναι φορτωμένους το ακίνητο.

Το πρόβλημα με τα νησιά είναι ότι μαζί με τις τουριστικές συμπαρασύρονται και οι λιγότερο τουριστικές περιοχές.

Η δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου οικονομικών έχει αναλάβει να φέρει το εισπρακτικό αποτέλεσμα των 2,65 δις ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ λειαίνοντας τις κορυφές που κάνουν τις τιμές σε κάθε περιοχές.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Οι εναλλακτικές εντάσσονται σε εικονικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ ώστε να προκύψει το ίδιο αποτέλεσμα με άλλους συντελεστές . Πάντως ο χρόνος είναι εξαιρετικά λίγος για μεταβολές του ΕΝΦΙΑ.

Πάντως αν δεν υπάρξει μια Πολιτικά αποδεκτή λύση ως τις αρχές Απριλίου δεν αποκλείεται και η φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να γίνει με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές (αυτές που ίσχυαν από 1/1/ 2018 ) ώστε να υπάρχει χρόνος για διορθώσεις μέχρι να προσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2019.

Πηγή: news247.gr