Τα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν προσλάβετε κάποιον

Τα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν προσλάβετε κάποιον

Υπάρχουν τέσσερεις παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν.

του Μαρκ Γουάινερ

Κυκλοφορούν πολλές συμβουλές ως προς το ποιόν να προσλάβετε. Το να γνωρίζετε όμως το πότε πρέπει να προβείτε σε μια πρόσληψη εργαζομένου πλήρους απασχόλησης είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία της επιχείρησής σας, καθώς και για το ηθικό των εργαζομένων.

Η Reduxio είναι μια παγκόσμια εταιρεία, αλλά διοικούμε την εταιρεία με μια «σφιχτή» ομάδα και συχνά αποφασίζουμε να μην προσλάβουμε όταν παρουσιάζεται η δυνατότητα ή η ευκαιρία. Η επιχείρησή μας έχει αναπτυχθεί ραγδαία ως μια μικρή, αποτελεσματική και εξαιρετικά εστιασμένη ομάδα, και φέρνουμε μόνο άτομα τα οποία ικανοποιούν τρία κρίσιμα κριτήρια: Αυτός ή αυτή εξυπηρετεί τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες της εταιρείας μας· ταιριάζει με την κουλτούρα της παγκόσμιας, ποικιλόμορφης ομάδας μας· και καλύπτει την ανάγκη μας για την καλύτερη εξυπηρέτηση και υποστήριξη των πελατών μας.

Εάν σκέφτεστε να προσλάβετε, ιδού μερικά εργαλεία λήψης αποφάσεων που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή:

Δοκιμάστε τη δημιουργική στελέχωση

Προτού προσλάβετε έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, δοκιμάστε δημιουργικές προσεγγίσεις για τη στελέχωση σε σχέση με τις κορυφαίες προτεραιότητες της εταιρείας σας. Στη Reduxio, μία από τις πρώτες ομάδες που ξεκινήσαμε να χτίζουμε  – εκτός από την τεχνική ομάδα και την ομάδα πωλήσεων – ήταν το τμήμα μάρκετινγκ. Επιτύχαμε πρώτα ένα στρατηγικό προβάδισμα, και στη συνέχεια έπρεπε να γεννήσουμε καλές ιδέες γρήγορα για να εκπληρώσουμε τη στρατηγική αυτή. Εφόσον δεν διαθέταμε μια πλήρη ομάδα, φιλοξενήσαμε έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό hackathon (χακαθώνιο) με σκοπό τη δημιουργία ιδεών, οι οποίες αργότερα θα υλοποιούντο. Αυτοί οι hackathons επέτρεψαν το εξωτερικό input, ενίσχυσαν την εσωτερική δημιουργικότητα, και οδήγησαν στη δημιουργία άφθονων ιδεών τις οποίες στη συνέχεια θέσαμε ως προτεραιότητα και εκτελέσαμε – με ελάχιστη επένδυση εκ μέρους μας.

Επιπλέον, δοκιμάστε τον διαμοιρασμό εργασιών. Έχουμε μία μόνο, πολύ ταλαντούχα μάνατζερ η οποία διαχειρίζεται τόσο το μάρκετινγκ όσο και τις πωλήσεις, καθώς και τα δύο τμήματα αρχίζουν να αναπτύσσονται. Προφανώς, αυτό δεν θα είναι μια μακροπρόθεσμη λύση για εμάς ή για εκείνη, αλλά αυτό μας επιτρέπει να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα από τις ομάδες βραχυπρόθεσμα, να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη γέφυρα μεταξύ των ομάδων πωλήσεων και μάρκετινγκ, και να μοιράσουμε το κόστος της θέσης σε δύο προϋπολογισμούς, επιτρέποντας παράλληλα σε μια άριστη «παίκτρια» της ομάδας μας να καθορίσει η ίδια ποια διαδρομή θα είναι καλύτερη για την καριέρα της.

Εστίαση στην κουλτούρα

Ειδικά όταν προσλαμβάνετε, η ομάδα σας αλλά και η κουλτούρα της πρέπει να έρχονται πρώτες. Έχω συχνά λάβει συμβουλές που συνιστούν την πρόσληψη όταν η ηγεσία επικεντρώνεται σε μικρότερα, λιγότερο στρατηγικά καθήκοντα. Ταιριάξτε το αυτό με την κουλτούρα σας. Στη Reduxio, ακολουθούμε την νοοτροπία των πολεμικών τεχνών βάσει της οποίας «ο καθένας καθαρίζει τα χαλιά», που σημαίνει ότι δεν έχει σημασία η αρχαιότητα ή η θέση – ο καθένας βοηθά. Δεν υπάρχει κανένα καθήκον που να είναι πολύ χαμηλού επιπέδου για οποιονδήποτε εργαζόμενο.

Να είσαι αληθινός

Οι προσλήψεις είναι ένας από τα σημαντικότερα πράγματα – ή ίσως το σημαντικότερο – που θα κάνετε ως ηγέτης. Διαθέστε τον σωστό όγκο του χρόνου και της εστίασής σας, ορίστε πρότυπα που θα καθοδηγήσουν την απόφασή σας, και κατανοήστε τις επιπτώσεις στο κόστος. Ένας βασικός κανόνας που χρησιμοποιούμε για κάθε πρόσληψη πλήρους απασχόλησης είναι να αξιολογούμε την ικανότητά του νέου μέλους της ομάδας να μεγεθύνει την απόδοσή του μαζί με την επιχείρησή μας. Αν χειρίζεται πέντε λογαριασμούς τώρα, μπορεί να χειριστεί 30 σε ένα χρόνο; Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε το κόστος με όρους απώλειας παραγωγικότητας στην ομάδα μας δεν αξίζει τον κόπο.

Να εξετάσει τον αντίκτυπο στα τρέχοντα μέλη του προσωπικού

Καθώς προσλαμβάνετε, η προσοχή σας πρέπει να στραφεί και στον πιο πολύτιμο πόρο της εταιρείας σας – το εν ενεργεία προσωπικό. Κατανοήστε τις πραγματικές επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης της τρέχουσας ομάδας σας εάν περιμένετε πάρα πολύ καιρό, και τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της εάν προσλάβετε πολύ νωρίς. Μιλήστε ανοιχτά με την ομάδα σας για τις ανάγκες της και τα σχέδια ανάπτυξης. Συνολικά, κάθε μέλος της μικρής επιχείρησής σας είναι πιθανό να επηρεαστεί από τις αποφάσεις σας σχετικά με τις προσλήψεις.