«Θα γίνει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ αν δεν δοθεί βοήθεια»

«Θα γίνει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ αν δεν δοθεί βοήθεια»

Η Ελλάδα φέρεται να προετοιμάζεται για χρεοκοπία, αν «ναυαγήσουν» οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σύμφωνα με τους FT.

Για χρεοκοπία προετοιμάζεται η Ελλάδα, στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο τονίζεται ότι ο μόνος τρόπος για να μην χρεοκοπήσει η χώρα μας, είναι να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τα τέλη Απριλίου.

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα δραματικό βήμα και να κηρύξει πτώχευση (default) εκτός και αν μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της έως τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με ανθρώπους της κυβερνητικής ριζοσπαστικής αριστεράς. Η κυβέρνηση η οποία ξεμένει από κεφάλαια για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, αποφάσισε να παρακρατήσει την πληρωμή 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που λήουν Μάιο και Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, υποστηρίζουν» αναφέρουν οι FT.

«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου…» εάν οι Ευρωπαίοι δεν ελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, υποστήριξε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα άνευ προηγουμένου σοκ στην 16χρονη ιστορία της νομισματικής ένωσης, πέντε χρόνια αφού η Ελλάδα έλαβε το πρώτο από τα δύο πακέτα διάσωσης συνολικής αξίας της τάξεως των 245 δισ. ευρώ, επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Η προειδοποίηση για επικείμενο «default» μπορεί να είναι μια διαπραγματευτική τακτική, η οποία αντανακλά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τους ευκολότερους δυνατούς όρους από τους πιστωτές της Ελλάδας, αλλά παράλληλα αντανακλά το γεγονός ότι τα κρατικά θησαυροφυλάκια αδειάζουν γρήγορα».

«Η Γερμανία και τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι η νομισματική ζώνη είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς το άγνωστο. Τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές, λέγοντας ότι “Συνεχίζουμε την αναζήτηση για μια αμοιβαία επωφελή λύση…», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση αναζητά μετρητά για να πληρώσει 2,4 δισ. ευρώ σε συντάξεις με μισθούς αυτό το μήνα. Θα πρέπει να πληρώσει 203 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την 1η Μαϊου και 770 εκατ. ευρώ στις 12 Μαϊου. Επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ λήγουν τον Ιούνιο.

«Η κρίση χρηματοδότησης έχει αυξηθεί εν μέρει επειδή 7,2 δισ. ευρώ σε δόσεις από το πρόγραμμα διάσωσης που έπρεπε να πληρωθούν από την προηγούμενη χρονιά διακρατούνται εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στην Αθήνα τους Eυρωπαϊους εταίρους και το ΔΝΤ αναφορικά με πολιτικά ευαίσθητες δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις» καταλήγει το δημοσίευμα.

Η απάντηση – διάψευση της κυβέρνησης