Θα καταφέρει να γιορτάσει τα 40α της γενέθλια η Μηχανική;

Θα καταφέρει να γιορτάσει τα 40α της γενέθλια η Μηχανική;

Παρά τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, η διοίκηση της εταιρείας παραμένει αισιόδοξη πως θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση.

Σαράντα χρόνια από την ίδρυσή της θα κλείσει το 2014 η εταιρεία Μηχανική. Η ελληνική εισηγμένη στο Χ.Α. που κατάφερε χάρη στον εξωστρεφή προσανατολισμό της να εδραιώσει την παρουσία της στο εξωτερικό και να συνδέσει το όνομά της με μερικές από τις σημαντικότερες κατασκευές σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει περιέλθει στην αφάνεια. Ο λόγος είναι τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αξίας 294,9 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για μια εταιρεία που ακολουθεί φθίνουσα πορεία και περνάει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της.

Η διοίκηση, ωστόσο, της Μηχανική εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη και εκτιμά πως θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα διεκδικώντας καταρχάς τις απαιτήσεις της από το ελληνικό Δημόσιο μέσω της δικαστικής οδού -απαιτήσεις που ανέρχονται σε περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ- αλλά και ρευστοποιώντας συμμετοχές της στο εξωτερικό, κυρίως στη Ρωσία.

Το τοπίο φαίνεται θολό και η κατάσταση παραμένει ρευστή αν λάβουμε υπόψη τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις του ομίλου με τις τράπεζες για μία συνολική αναδιάρθρωση δανεισμού, οι οποίες, όπως και στην περίπτωση των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων, έπεσαν στο κενό. Παρόλα αυτά ο όμιλος κινείται τα τελευταία χρόνια με ίδια κεφάλαια και το μέγεθος των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση την έκθεσή της Μηχανική σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη: Ο όμιλος Σαράντης απαντάει στην κρίση με εξωστρέφεια

Το πολυπόθητο κοινοπρακτικό δάνειο δεν κατέστη εφικτό αφού υπήρξαν τράπεζες που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν σε κοινοπρακτικό σχήμα. Η εταιρεία, όμως, συνεχίζει σ’ αυτή τη φάση τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις.

Ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα α΄τριμήνου ο όμιλος κατέγραψε ενοποιημένες ζημίες  6,12 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,88 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 946 χιλ. ευρώ έναντι 5,95 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2012, μειωμένος κατά 84,1%.

Η «αιμοδοσία» σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον προέρχεται από την εκμετάλλευση και πώληση ακινήτων της Μηχανική στο εξωτερικό. Στη Ρωσία μάλιστα εκτιμάται ότι  εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εκτέλεση του συγκροτήματος ΗΡΑ. Παράλληλα υπάρχουν έργα σε εκτέλεση, με σημαντικότερο στην εγχώρια αγορά το φράγμα Πείρου-Παραπείρου στην Αχαϊα, το οποίο έχει ένα ανεκτέλεστο αυτή την στιγμή μεταξύ 18-20 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή άγνωστο παραμένει το κατά πόσο ο κ. Εμφιετζόγλου θα επιτύχει  την επανάκριση του πτυχίου της 7ης τάξης της εταιρείας του για τη συμμετοχή της στη διεκδίκηση δημοσίων έργων μεγαλύτερου προϋπολογισμού στη χώρα μας.

Εκτός από τη συμμετοχή του στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας, ο κ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου έχει ανακηρυχθεί, για την γενικότερη επιχειρηματική και κοινωνική του προσφορά, επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Abertay Dundee Σκωτίας, έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο, ως και από τους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων, και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Το 2004 τιμήθηκε με το ανώτατο μετάλλιο της Οδησσού, για τη συνεισφορά του στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της πόλης. Τέλος, έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης πολλών ελληνικών πόλεων.

Διαβάστε ακόμη: Fokas: «Χαριστική βολή» η απώλεια του κατάστηματος στην Τσιμισκή

Ποια είναι η Μηχανική:

– Ιδρύεται το 1974 από τον Πρόδρομο Εμφιαετζόγλου.

– Έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες έργα, όπως οικισμοί, κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, αυτοκινητόδρομοι, μεγάλες γέφυρες και σήραγγες, αεροδρόμια και λιμάνια.

– Θεωρείται μία από τις τρεις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες κατασκευών.

– Έχει παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουκρανία, Αίγυπτο και Ρωσία.

– Πέραν των κατασκευών δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων, τη βιομηχανία και την ενέργεια με 2000 και πλέον εργαζόμενους.

Μέλη του Ομίλου είναι οι εταιρείες:
Μηχανική, Θόλος, Μηχανική Ουκρανία, Μηχανική Ρωσία, Μηχανική Αιγύπτος, Μηχανική Λευκορωσία, Βαλκαν Εξπορτ, Μάρμαρα Καβάλας και Ελληνικά Σωληνουργεία.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα που συνδέθηκαν με την οικογένεια Εμφιετζόγλου:
•Το Ολυμπιακό Χωριό
•Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού
• Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το ΟΑΚΑ
• Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη
•Το καζίνο της Ρόδου
• Ο ανισόπεδος κόμβος Μετσόβου και οι γέφυρες Μεσοβουνίου και Κρυσταλλοπηγής της Εγνατίας Οδού.
• Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Ελευσίνας-Κορίνθου
• Τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας
• Τα συγκροτήματα οικιστικών και εμπορικών κτιρίων στην Οδησσό και τη Μαριούπολη Ουκρανίας.
• Τα οικιστικά και εμπορικά συγκροτήματα στις περιοχές Χίμκι, Ταγκάνκα και Μπετόνκα της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη: O πρώτος καθετοποιημένος τουριστικός όμιλος στην Ελλάδα!