Θαλάσσιο πάρκο στη Σαντορίνη δια χειρός Πιερ Υβ Κουστό

Θαλάσσιο πάρκο στη Σαντορίνη δια χειρός Πιερ Υβ Κουστό

Έναν χώρο εντός του οποίου θα απαγορεύεται η αλιεία φιλοδοξεί να υλοποιήσει ο γιος του διάσημου Γάλλου εξερευνητή Ζακ Κουστό.

Η εξερεύνηση και οι καταδύσεις στο βυθό της θάλασσας έχουν χαραχθεί στο DNA του Πιερ Υβ Κουστό, γιου του γνωστού θαλασσόλυκου που όργωσε του ωκεανούς και έμεινε στην ιστορία ως ο διασημότερος θαλάσσιος εξερευνητής. Αν και όταν γεννήθηκε ο Πιερ-Υβ, ο πατέρας του, Ζακ Κουστό, ήταν 72 ετών και είχε εγκαταλείψει τα θαλάσσια ντοκιμαντέρ, εκείνος τον είχε ως πρότυπο και ακολούθησε τον ίδιο δρόμο.

Αυτήν τη φορά, ο νεαρός Κουστό μεταβαίνει εκ νέου στη Σαντορίνη στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί την τελευταία τριετία, σε συνεργασία με ελληνικό ίδρυμα, με στόχο τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου εντός του οποίου θα απαγορεύεται η αλιεία.

Τα σχέδιά του έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε με την ιδιότητα του πρέσβη Καλής Θελήσεως της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων, προκειμένου να μιλήσει στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Αλιευτική Ικανότητα, υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ.

Το εγχείρημά του, αν και αποτελεί θετική εξέλιξη για τη Σαντορίνη, που θεωρείται από τους πιο δυνατούς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας, εντούτοις η υλοποίησή του έχει καθυστερήσει σημαντικά καθώς δεν ήταν άμεση η σύμπραξη των ψαράδων του νησιού. Στην πραγματικότητα μπορεί να έχει μεν δημιουργηθεί στην περιοχή μια «επιτροπή με τοπικούς μετόχους», ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ανησυχία εκ μέρους των αλιέων για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η δημιουργία του πάρκου στη δική τους δραστηριότητα, αφού μιλάμε για προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή.

 

Το επόμενο βήμα θα είναι για τον Κουστό η δημιουργία ενός νόμου που θα προστατεύει τη θάλασσα της Σαντορίνης. Τονίζει δε πως τα οικονομικά οφέλη για την περιοχή θα είναι τεράστια από την αυξανόμενη ζήτηση που θα υπάρξει στην κατηγορία του θαλάσσιου τουρισμού. Παίρνοντας ως  παράδειγμα τρία μικρά νησιά στην Ισπανία, η θάλασσα των οποίων προστατεύεται τις τελευταίες δεκαετίες και τα οποία έχουν αποκτήσει πλέον τέτοιο θαλάσσιο οικοσύστημα, τα έσοδα που απολαμβάνουν από τους χιλιάδες δύτες που επισκέπτονται την περιοχή αγγίζουν τα 6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές λειτουργούν και από μελέτη που εκπονήθηκε προέκυψε ότι μέσα σε πέντε χρόνια επετεύχθη αύξηση βιομάζας κατά 446%, αφθονίας θαλάσσιων πληθυσμών κατά 166%, μεγέθους των ψαριών κατά 28% και βιοποικιλότητας κατά 21%.

Ωστόσο, ο ιδρυτής της Cousteau Divers, επισημαίνει αυτό που είναι ευρέως γνωστό. Ότι δηλαδή τα χρήματα που κατευθύνονται παγκοσμίως για την προστασία του 20% των ωκεανών δεν ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και ανέρχονται μόλις στο 50% των επιχορηγήσεων που δίδονται για την ενίσχυση της αλιείας.

Πέρα από την προσωπική προσπάθεια που καταβάλουν οι δύτες για τον καθαρισμό των υδάτων χρειάζεται συντονισμένη δράση σε επίπεδο κρατών προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών και της παράνομης αλιείας, από την οποία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σπάνια είδη ψαριών.

Διαβάστε περισσότερα:

Ξενοδοχεία για διαμονή στο βυθό!

Το πρώτο ξενοδοχείο-υποβρύχιο «σαλπάρει»

Οι καλύτερες υποβρύχιες φωτογραφίες

O (κινεζικός) έρωτας περνάει από τη Σαντορίνη!