Τι είπαν στον Αλέξη Τσίπρα οι τραπεζίτες

Τι είπαν στον Αλέξη Τσίπρα οι τραπεζίτες
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τα μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τραπεζικές πηγές σχολίασαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των ισχυρότερων τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας.

 

Το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για τη σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας, είπαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες εφαρμόζουν πιστά τις δεσμεύσεις τους έναντι των εποπτικών αρχών και σέβονται τους ελληνικούς νόμους και δικαστικές αποφάσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι αξιολογούνται με ιδιαίτερη προσοχή οι περιπτώσεις που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαντλείται κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων.

Όσον αφορά τους συνεργάσιμους δανειολήπτες οι πηγές ανέφεραν ότι τούς παρέχονται μία πληθώρα τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν μακροπρόθεσμη λύση. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κάνοντας αναφορά στο ζήτημα των πλειστηριασμών οι τραπεζικές πηγές σημείωσαν ότι τους αντιμετωπίζουν ως ένα αναγκαίο μέσο και τη μόνη δυνατότητα που παρέχεται ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες ιδίως τους κακοπληρωτές. Υπογράμμισαν επίσης ότι πριν από τη διενέργεια των πλειστηριασμών περνάει πάντα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως δεν υπάρχει αιφνιδιασμός. Η μετάβαση σε ένα σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ομαλή συνέχιση των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει

Σχολιάζοντας, τέλος, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι διαπιστώνουν με ικανοποίηση πως η έναρξη της διαδικασίας ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.