Τι λέει η χρηματιστηριακή αγορά για την «ελεύθερη πτώση» της μετοχής της Folli Follie

Τι λέει η χρηματιστηριακή αγορά για την «ελεύθερη πτώση» της μετοχής της Folli Follie
epa04669586 The booth of Folli Follie, pictured at the official opening day of the world watch and jewellery show 'Baselworld' in Basel, Switzerland, on 19 March 2015. EPA/GEORGIOS KEFALAS

Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές τις εξελίξεις, τι αλλάζει για τις εισηγμένες και ποιος ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Στα τάρταρα βρίσκεται η μετοχή της Folli-Follie μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του αμερικανικού fund QCM, το οποίο μέσα σε 32 σελίδες, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορεί την εταιρεία για ψευδή στοιχεία.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και η εγχώρια χρηματιστηριακή κοινότητα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς οι διακυμάνσεις σε ένα από τα ισχυρότερα χρηματιστηριακά «χαρτιά», όπως αυτό της Folli Follie, μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις για το σύνολο των εισηγμένων.

Ήδη η μετοχή έχασε 30% της αξίας της την Παρασκευή, ενώ σήμερα βρίσκεται σε συνθήκες limit down με την πτώση να φτάσει στα επίπεδα του 28%.

«Υπάρχει μία έντονη μεταβλητότητα στην μετοχή και όλοι παρακολουθούν τη διένεξη μεταξύ της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας και του αμερικανικού fund. Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν έχει πιάσει τα χαμηλά η μετοχή. Είναι πολύ νωρίς για να προδικάσουμε το που θα φτάσει», αναφέρει στο Fortunegreece.com, ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής.

Σήμερα η χρηματιστηριακή με έκθεσή της θέτει υπό αναθεώρηση τη σύσταση και την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Folli Follie καθώς κλιμακώνεται η υπόθεση της επίθεσης από το αμερικανικό hedge fund QCM. Σημειώνεται ότι στην τελευταία της έκθεση, η χρηματιστηριακή έθετε τιμή-στόχο στα 22,6 ευρώ και σύσταση «overweight» για τη μετοχή.

Σύμφωνα με κ. Χατζηδάκη, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η ιστορία της QCM, τότε η αγορά θα πρέπει να προετοιμαστεί για αποδόμηση του συστήματος.

«Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα καθαρό χρέος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ! Τίθεται ξεκάθαρα θέμα αξιοπιστίας εάν δεν αιτιολογηθούν από που προκύπτουν τα ποσά που εμφανίζει στις λογιστικές του καταστάσεις ο όμιλος Folli Follie», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει πως με αυτήν την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, όλες οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες που έχουν κέρδη από το εξωτερικό, θα αναγκαστούν να μπουν σε καθεστώς αναθεώρησης.

Αποκαλύπτει μάλιστα πως αρκετό καιρό πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της QCM υπήρχε ένα κλίμα δυσπιστίας απέναντι στη Folli Follie από ξένους επενδυτές. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, σε παρουσίαση που έγινε στο Λονδίνο αρκετοί από τους υποψήφιους επενδυτές ήταν σκεπτικοί για το brand FF. «Πολλοί από αυτούς αναρωτιόνταν: από τη στιγμή που η εταιρεία βγάζει συνεχώς καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις, γιατί δεν δίνει μέρισμα;».

Αρκετά επιφυλακτικός είναι και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance AEΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης, ο οποίος τονίζει ότι θα αργήσει πολύ να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Προέβλεψε ότι η μετοχή θα ανοίξει με απώλειες πάνω από 30%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε ακόμη μεγαλύτερη πτώση.

«Όταν υπάρχει μία τόσο σημαντική πτώση σε ένα δυνατό χρηματιστηριακό «χαρτί» οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές δεν ασχολούνται μαζί του. Επομένως, θα πρέπει ο ίδιος ο επιχειρηματίας, εν προκειμένω ο κ. Κουτσολιούτσος, να βάλει χρήματα από την τσέπη του και να προβεί σε αγορά ιδίων μετοχών. Δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή της μετοχής να υποχωρεί ακόμα και στα 6 ευρώ». Ο κ. Ζαχαράκης υπογραμμίζει πως όταν αμαυρώνεται η εικόνα μιας εταιρείας, η ζημιά που υφίσταται μέχρι να αποδειχθεί η αλήθεια, είναι μεγάλη, και σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτη, ακόμη και αν αποδειχθεί η αθωότητά της.

Συνεχίζει λέγοντας πως αυτό το γεγονός θέτει υπό αμφισβήτηση τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας του ΧΑ, επιτάσσοντας τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και ελέγχων στους ορκωτούς ελεγκτές που φέρουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαφάνεια των εταιρειών που αξιολογούν. «Δεδομένου ότι η FF είχε κεφαλαιοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ, αντιλαμβάνεστε τις απώλειες που αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό χρηματιστήριο. Δεν σας κρύβω ότι υπήρχαν αρκετές απορίες σε πολλά ζητήματα που ως χρηματιστές δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε, παρά τα εκπληκτικά οικονομικά μεγέθη που εμφανίζει ο όμιλος».

Από την πλευρά της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τηρεί «σιγήν ιχθύος» μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, ενώ έχει ζητήσει πρόσθετους ανεξάρτητους ελέγχους με σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και αναλυτικές εξηγήσεις τόσο από την QCM, όσο και από τη διοίκηση της FF.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη ετοιμάζει η Folli Follie
Η υπόθεση αναμένεται να λάβει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με τον κ. Κουτσολιούτσο να προσφεύγει στα δικαστήρια για την άδικη, όπως λέει επίθεση που δέχεται το brand FOLLI FOLLIE και κατ’ επέκταση ο Όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον Όμιλο και στους μετόχους του.

Σε ανακοίνωση της ο κ. Κουτσολιούτσος αναφέρει: «Με μεγάλη αγανάκτηση και θυμό αναφέρομαι στα γεγονότα που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως αποτέλεσμα της άδικης επίθεσης που δέχεται το brand FOLLI FOLLIE και κατά επέκταση ο Όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον όμιλο και στους μετόχους του, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος σε ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουτσολιούτσος: «Με την παρούσα δήλωσή μου, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους μετόχους, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους του Ομίλου μας, ότι θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας και της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία που μετρά 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας. Το όραμα μας για τον Όμιλο FF Group θα παραμείνει δυνατό και δεν θα επιτρέψω να κλονιστεί περαιτέρω με τις κερδοσκοπικές προθέσεις μιας ομάδας που έχει ως φιλοσοφία να σορτάρει μετοχές και να επιχειρεί να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής πολλών χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται, στηρίζουν και εμπιστεύονται τον Όμιλό μας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύομαι:

1) να ενημερωθούν πλήρως εντός της αυριανής ημέρας σε ήδη προγραμματισμένη συνάντηση οι εποπτικές αρχές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να τεθούν υπόψη τους όλα τα στοιχεία που διαψεύδουν το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης, καθώς και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί

2) να ακολουθήσει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και να τεθεί στην διάθεση όλων αναλυτική λίστα των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie, από την οποία προκύπτει πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί που έγιναν σημαία στην επίμαχη έκθεση της Παρασκευής και

3) από αύριο το πρωί να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

Δείτε ακόμη: 

Ένας πρώην αλεξιπτωτιστής των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ «βύθισε» τη μετοχή της Folli Follie

Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Οργανωμένο σχέδιο κατά της Folli Follie Group

Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση Folli Follie 

«Πόλεμος» της QCM με τη Folli Follie: Το fund επανέρχεται με νέες καταγγελίες μετά την απάντηση Κουτσολιούτσου