Τι πραγματικά συμβαίνει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν;

Τι πραγματικά συμβαίνει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν;

Ο Ρώσος πρόεδρος «επέστρεψε» μετά από μια εβδομάδα «απουσίας», αλλά η οικονομία της χώρας του πάει από το κακό στο χειρότερο.

Ο πρόεδρος Πούτιν επέστρεψε! Το Κρεμλίνο έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με αξιωματούχους της χώρας του, μετά από τις φήμες για πρόβλημα της υγείας του που φούντωσαν από την ολιγοήμερη «εξαφάνισή» του από κάθε δημόσια εμφάνιση.

Η φωτογραφία του Ρώσου προέδρου μαζί με τον επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου, Vyacheslav Lebedev, στο σπίτι του στα προάστια της Μόσχας και όχι στο Κρεμλίνο και η ανακοίνωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Κιργιστάν την προσεχή Δευτέρα, αποτέλεσαν την απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στις κακές γλώσσες.

Οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν μέχρι στιγμής καμία εξήγηση για την ξαφνική ακύρωση όλων των προγραμματισμένων ραντεβού του Ρώσου προέδρου την περασμένη εβδομάδα. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Fortune, ο Lebedev ήταν ένας από τους λίγους αξιωματούχους που επανέφεραν τον Πούτιν πίσω στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα του. Μάλιστα, σε δημόσια δήλωσή του, ο δικαστικός ανέφερε ότι αναμένει για φέτος μια «δύσκολη χρονιά» εξαιτίας της διαφαινόμενης χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών από πλευράς Ρωσίας.

Οι πιστώσεις έχουν «στεγνώσει» μετά την αναγκαστική αύξηση των επιτοκίων από τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα κατά 17% τον περασμένο Δεκέμβριο, ως μέτρο υπεράσπισης της οικονομίας από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Όπως σημειώνει το Fortune, το ρωσικό ρούβλι έχει κερδίσει το 15% της αξίας του μέσα στη χρονιά, και η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για δεύτερο σερί μήνα κατά 1%, φτάνοντας αθροιστικά στο 14%. Σύμφωνα με την τράπεζα, οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν αρνητικές εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της κατανάλωσης τον Φεβρουάριο.

Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 16,7% εξαιτίας κυρίως της πτώσης του ρουβλιού αλλά και τις ρωσικές κυρώσεις για την εισαγωγή τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο των τιμών.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία ιδιωτικών κατοικιών στη χώρα, η SU-155, χρεοκόπησε την περασμένη εβδομάδα και βρίσκεται ήδη υπό διαδικασία εκκαθάρισης από τον κύριο πιστωτή της που είναι το ρωσικό τμήμα της γαλλικής Societe Generale SA. Επίσης, η PepsiCo Inc. ανακοίνωσε ότι θα κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παρασκευής χυμών φρούτων ενώ η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων στη Ρωσία γνωστοποίησε πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων έπεσαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 38%.