Τι προσπαθεί να αλλάξει η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ

Τι προσπαθεί να αλλάξει η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ

Επικοινωνία Χαρδούβελη με τους εκπροσώπους των δανειστών σήμερα, συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου πιθανότατα αύριο.

Της Βίκυς Σαμαρά

Οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες περνούν από το μικροσκόπιο της τρόικας, καθώς και η προετοιμασία για την επικείμενη διαπραγμάτευση που ξεκινά με τη συνάντηση στο Παρίσι σε μία εβδομάδα, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς από τις εξελίξεις σε αυτούς τους δύο τομείς εξαρτώνται εν πολλοίς και οι πολιτικές εξελίξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σήμερα θα ενημερώσει την τρόικα για τις αλλαγές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο στο φόρο κατόπιν και των προτάσεων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες για να περάσουν θα πρέπει να μη θέτουν σε κίνδυνο το στόχο για 3,2 δισ. ευρώ βεβαίωση φόρου, εκ των οποίων εισπράξιμα τα 2,6 δισ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν και σε αυτό το ζήτημα την τελευταία λέξη.

Οι διορθώσεις λοιπόν τελούν υπό έγκριση, καθώς από τις προτάσεις των βουλευτών μέχρι στιγμής η μόνη που σίγουρα θα εφαρμοστεί αφορά στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου για οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες, που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, η οποία αφορά ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες και από την οποία προκύπτει μείωση 167 εκ ευρώ.

Πιθανόν να γίνει δεκτό και το αίτημα για η έκπτωση κατά 25% για τα μη-ενοικιαζόμενα (κενά) και μη-ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι), εφόσον όμως επιφέρει μείωση κάτω των 100 εκ ευρώ.

Ιδανικά το οικονομικό επιτελείο θέλει σήμερα να έχει καταλήξει στο ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να είναι όλα έτοιμα για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, που θα πραγματοποιηθεί τελικά πιθανότατα αύριο Τρίτη και κατά την οποία θα κλειδώσει η κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης με τις διορθώσεις στο φόρο και τον αριθμό των δόσεων (έξι τελικώς) εντός της εβδομάδας.

Θα ακολουθήσει μπαράζ συσκέψεων με τους τέσσερις υπουργούς που έχουν αναλάβει τη μάχη των Παρισίων, δηλαδή τον κ. Χαρδούβελη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο κ. Σαμαράς αύριο θα συναντηθεί με το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και την Τετάρτη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και επόμενο Γάλλο επίτροπο (ενδεχομένως σε σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο) Πιέρ Μοσκοβισί.

Πηγή: news247.gr