Τι προβλέπει το Νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα

Τι προβλέπει το Νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα

Η έκθεση 210 σελίδων του ΔΝΤ που δε δόθηκε στη δημοσιότητα αναγνωρίζει πρόοδο αλλά και περιγράφει τα νέα μέτρα από Οκτώβριο.

Μπορεί η έκθεση του ΔΝΤ να μη δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα λόγω ανασχηματισμού και κλεισίματος της Βουλής, όμως έχουν διαρρεύσει στον τύπο κάποιες από τις βασικές της επισημάνσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ αναγνωρίζει μεν δημοσιονομική πρόοδο, ωστόσο παράλληλα διατυπώνει μια σειρά από συστάσεις για μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα ως τα τέλη του 2014 και κυρίως μετά τον Οκτώβριο, η Κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στη βάση των αναλογιστικών μελετών που θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο, να προχωρήσει σε αλλαγές στη δομή των μισθών στον δημόσιο τομέα συνδέοντάς τους με την παραγωγικότητα του προσωπικού, να δρομολογήσει την πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, να εναρμονίσει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων με τα πλέον αποτελεσματικά συστήματα στην ΕΕ.

Επίσης να νομοθέτησει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τον ανταγωνισμό στο χονδρικό εμπόριο, στις τηλεπικοινωνίες και στις κατασκευές, να διευκολύνει την αδειοδότηση των επενδύσεων, αλλά και να ενισχύσει τη ρύθμιση δανείων και τους φερέγγυους δανειολήπτες.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει επίσης την μεταρρύθμιση του συστήματος επιστροφών ΦΠΑ, την κατάργηση των εξαιρέσεων από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, αλλά και ρήτρα «υπεραπόδοσης» , η οποία θα ενεργοποιείται όταν τα έσοδα ξεπερνούν τους στόχους και θα οδηγεί στην μείωση προσυμφωνημένων φόρων.

Για το δημοσιονομικό κενό του 2015 η έκθεση του ΔΝΤ…μεταθέτει τις οριστικές αποφάσεις τον Οκτώβριο, όταν θα γίνει η σύνταξη του Προϋπολογισμού και υιοθετεί προσωρινά τους στόχους του νέου Μεσοπρόθεσμου 2015-2018 (δημοσιονομικό κενό 900 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,8 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2016).

Το Ταμείο τοποθετεί στα 13 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος έως το 2017, ξεκαθαρίζοντας πως το τελικό ύψος του κενού θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες όπως η επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η έκθεση ξεκαθαρίζει πως το ζήτημα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης του ΔΝΤ το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζει τη δέσμευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο, τονίζει πως η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλών πρωτόγεννων πλεονασμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση του χρέους χαμηλότερα του 110% του ΑΕΠ έως το 2022.

Διαβάστε ακόμη: 

Το ΔΝΤ δεν θέλει μεγάλες αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών

Αμοιβές στο δημόσιο με βάση την απόδοση των υπαλλήλων

Γιατροί, δικηγόροι και λογιστές μπλεγμένοι σε φοροδιαφυγή «μαμούθ»