Το αυστηρό μηνυμα που φέρνει στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Το αυστηρό μηνυμα που φέρνει στην Αθήνα ο Μοσκοβισί

Ήρθε η ώρα της εφαρμογής των μέτρων για την Ελλάδα.

Στην επίσκεψη-αστραπή που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τη δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες, θα δοθεί το στίγμα των προθέσεων των Ευρωπαίων ενόψει της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου για τα 15 ορόσημα, αλλά και στη συνέχεια της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα: ότι μπορεί η Ελλάδα να ψήφισε τα μέτρα, αλλά τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής. Αυτό θα είναι το αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης, όπως το έχει ήδη περιγράψει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλλο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, καλεσμένος του συνεδρίου του Economist.

Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν βγαίνει από το κάδρο, αλλά παράλληλα με τον έλεγχο της απόδοσης των δημοσιονομικών μέτρων και της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το βάρος τώρα θα δοθεί στην πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα εργασιακά, στα οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος το ΔΝΤ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι είναι πιο «χαλαροί». Άλλωσε, το φθινόπωρο θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει με το θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν το Ταμείο εντός προγράμματος, χωρίς όμως να δώσουν κάτι για το χρέος, θεωρείται κάτι παραπάνω από πιθανό ότι θα συμπορευθούν μαζί του στο θέμα τόσο των δημοσιονομικών, όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες επιμένει, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.