Το Found.ation χαρτογραφεί την ελληνική startup σκηνή

Το Found.ation χαρτογραφεί την ελληνική startup σκηνή

Οι startups, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα exits και οι επενδυτές.

“Παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, οι ελληνικές startup εταιρείες διεκδικούν και επιτυγχάνουν σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης”, όπως επισημαίνεται σε μία συγκεντρωτική καταγραφή της κατάστασης για τις επιχειρήσεις startups, σε συνάρτηση με το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. από το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας).

Σε αυτή την καταγραφή αναλύονται θέματα όπως: ποιοι ήταν οι βασικοί οργανισμοί χρηματοδότησης κατά την περίοδο 2013-2016, πόσοι από αυτούς παραμένουν εν ενεργεία, τι σημαίνει το EquiFund για την αύξηση της επιχειρηματικότητας από το 2018.

Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα προφίλ των πιο επιτυχημένων ελληνικών startups, τόσο αυτών που έχουν λάβει συνολικά την μεγαλύτερη χρηματοδότηση, όσο και αυτών που έχουν επιτύχει τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς.

Σκοπός της έρευνας είναι να καταδείξει όχι μόνο τα προβλήματα, αλλά κυρίως τις ευκαιρίες που υπάρχουν για ανάπτυξη και χρηματοδότηση. Επίσης, με το να αναδεικνύει τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρηματικότητας, στοχεύει στο να προσελκύσει και το ενδιαφέρον επενδυτών, προερχόμενων εντός και εκτός της χώρας, καθώς έχει συνταχθεί στα αγγλικά και θα διανεμηθεί και σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία της αναφορά είναι ότι:

– Παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, οι ελληνικές startup εταιρείες διεκδικούν και επιτυγχάνουν σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης, ενώ παραδείγματα όπως της Persado και της Taxibeat αποτελούν δυνατά case studies ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Από το 2013 έως το 2016, περίπου 55 εκατ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε τέσσερα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω της πρωτοβουλίας JEREMIE του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF). Συνολικά, 72 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε περισσότερες από 60 εταιρείες στην Ελλάδα. Παράλληλα, έδωσαν ώθηση στη γέννηση περισσότερων startups, και στην ωρίμανση ήδη υπαρχόντων, ιδιαιτέρως μετά το 2013.

– Από το 2014 και μετά, παρατηρούνται τα πρώτα exits για ελληνικές startups, τα οποία ακολουθούν έκτοτε αυξητική πορεία.

– Με την ενεργοποίηση, από το 2018, του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), της νέας επενδυτικής πλατφόρμας, 260 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην ελληνική αγορά (200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων), δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

«Με περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια να είναι διαθέσιμα στην αγορά, οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Το οικοσύστημα θα ανθίσει, η επίδρασή του στην οικονομία θα γίνει περισσότερο υπολογίσιμη, θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά και θα ενισχύσει τη θετική εικόνα της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο» γράφει στον πρόλογο ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής και partner του Found.ation.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την αναφορά (μόνο στα αγγλικά) ΕΔΩ

Υπενθυμίζεται ότι το Found.ation ιδρύθηκε το 2013 και είναι η μετεξέλιξη του 123p, ενός συνεργατικού χώρου, που αναλάμβανε τη φιλοξενία των νέων επιχειρηματικών ομάδων που αναζητούσαν έναν εξοπλισμένο χώρο για να εργαστούν.