Το κινεζικό παράδοξο: Το όνομα «iPhone» δεν ανήκει στην Apple

Το κινεζικό παράδοξο: Το όνομα «iPhone» δεν ανήκει στην Apple
epa05127863 (FILE) A file picture dated 28 January 2015 of a woman using her iPhone while waiting to cross an intersection in Beijing, China. Apple on 26 January 2016 reported sales of its top-seller iPhone as lower than expected. EPA/ROLEX DELA PENA Photo:

Γιατί η αμερικανική εταιρεία δεν έχει κατοχυρωμένα τα δικαιώματα του ονόματος στην Κίνα.

Η Apple έχασε τη μάχη για τη χρήση του ονόματος «iPhone» σε δερμάτινα είδη στην Κίνα, έπειτα από την απόφαση δικαστηρίου του Πεκίνου υπέρ μιας τοπικής φίρμας.

Το Δημοτικό Ανώτατο Δικαστήριο της κινεζικής πόλης αποφάσισε ότι η ονομασία iPhone θα ανήκει στα δερμάτινα προϊόντα της Xintong Tiandi παρά την προσφυγή της Apple για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων της μεγαλύτερης σε πωλήσεις συσκευής της.

Από το 2002 η Apple είχε ζητήσει από τις αρχές της Κίνας να κατοχυρώσει το όνομα iPhone, κάτι το οποίο έγινε μόλις το 2013. Εν τω μεταξύ η Xintong Tiandi ξεκίνησε το 2007 να βάζει την ονομασία iPhone στα δερμάτινα είδη που παρήγαγε, λαμβάνοντας την απαραίτητη άδεια από τις κινεζικές αρχές. Ήταν δηλαδή η χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε από την Apple το πρώτο iPhone.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, το όνομα iPhone ήταν άγνωστο στην κινεζική αγορά πριν από το 2009, χρονιά που ξεκίνησε να πωλείται στη χώρα.

Η Apple είχε και στο παρελθόν αρκετές αντιδικίες με τις αρχές της Κίνας. Το 2012 είχε πληρώσει 60 εκατ. δολάρια για να τερματίσει μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη σχετικά με την ονομασία του iPad. Υπόθεση η οποία καθυστέρησε σημαντικά την κυκλοφορία του στην τοπική αγορά.