Το μεγάλο στοίχημα του Βαγγέλη Μυτιληναίου: Χτίζει έναν όμιλο αξίας 1,7 δισ. ευρώ

Το μεγάλο στοίχημα του Βαγγέλη Μυτιληναίου: Χτίζει έναν όμιλο αξίας 1,7 δισ. ευρώ
Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο μετασχηματισμός - ορόσημο του ομίλου και η αμέριστη στήριξη της Fairfax.

Την Πέμπτη ο Πρεμ Γουάτσα, μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax, εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στο σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου Μυτιληναίου για τη δημιουργία ενιαίας εταιρείας με την απορρόφηση όλων των θυγατρικών εταιρειών.

Η Fairfax είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του ελληνικού ομίλου. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο Γουάτσα επιβεβαίωσε ότι η εν λόγω κίνηση δημιουργεί ισχυρές συνέργειες και προσφέρει υψηλότερη αξία σε όλους τους μετόχους των εταιρειών του ελληνικού ομίλου.

«Η Fairfax παραμένει πάρα πολύ σίγουρη για τις προοπτικές του ομίλου Μυτιληναίου, την ικανότητα της διοίκησης να πετύχει τους στόχους της και να δημιουργήσει και να διατηρήσει μακροπρόθεσμα κάποιες σταθερές επιχειρηματικές αξίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρεμ Γουάτσα.

Η δήλωση αυτή ήρθε αφού τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), Protergia και Potergia Thermo. ενέκριναν την έναρξη της διαδικασίας απορρόφησης από τον Όμιλο Μυτιληναίου. Ο συγκεκριμένος μετασχηματισμός, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα συμβάλλει στην απλοποίηση της δομής του Ομίλου και θα καταλήξει σε επιχειρηματικές συνέργειες, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ως σύμβουλοι της διαδικασίας προσελήφθησαν οι Nomura, Barclays, Lazard, Eurobank, McKinsey και PKF Eυρωελεγκτική.

Η νέα ευέλικτη δομή – όπως προστίθεται – θα επωφεληθεί από τη σημαντική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, τις οικονομίες κλίμακας, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών προμήθειας, την ομογενοποίηση και βελτίωση της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των διάφορων τμημάτων της νέας οντότητας.

Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν λειτουργικές συνέργειες εκτιμώμενης ετήσιας αξίας 20,6 εκατ. ευρώ προ φόρων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πλήρως έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού. Την ίδια ώρα, το νέο σχήμα θα παράσχει ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία, καθιστώντας δυνατή τη διαφοροποίηση των ταμειακών ροών της νέας ενοποιημένης εταιρείας, καθώς και την ενδυνάμωση του ισολογισμού της. Ο κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει και τα 1,7 δισ. ευρώ.

Ο εταιρικός μετασχηματισμός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Αυγούστου του 2017, καθώς και να επιφέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη και τη δημιουργία περαιτέρω αξίας για τους μετόχους.