Το μέλλον των drones ίσως περνάει μέσα από τις …μέλισσες

Το μέλλον των drones ίσως περνάει μέσα από τις …μέλισσες
epa07030565 A view of Black Bees during an inspection of an apiary, near Pont de Montvert, southern France, 18 September 2018. Producing high quality honey, black bees are present in western Europe since 20,000 years. Now a victim of massive importation of other bees and resulting hybridization, they are threatened with extinction. People in the Black Bee valley of the Cevennes National Park try to build again a favorable landscape to pollinators. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Επιστήμονες αναζητούν τις απαντήσεις που χρειάζονται μέσω του εντόμου.

της Veronica Neto

Το Δεκέμβρη, μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ότι σχεδίασαν ασύρματες πλατφόρμες που φέρονται από μέλισσες, σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της μικρής διάρκειας ζωής των μπαταριών στα μικρότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Αν και τα drones έχουν αναδειχθεί σε σύμβολο της τεχνολογίας του μέλλοντος, η περιορισμένη διάρκεια των μπαταριών στα μικρότερου μεγέθους μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνεχίζει να απασχολεί την τεχνολογική κοινότητα. Η μέλισσα, όμως, μπορεί και παραμένει στον αέρα για αρκετά περισσότερη ώρα.

Οι ερευνητές Vikram Iyer, Rajalakshmi Nandakumar, Anram Wang, Sawyer B. Fuller και Shyamnath Gollakota αποκαλούν την εφεύρεσή τους Living IoT – πρόκειται για μια ιπτάμενη ασύρματη πλατφόρμα με αισθητήρες και συσκευές παρακολούθησης που φέρεται σε ζωντανά έντομα. Προηγουμένως, η ομάδα είχε εργαστεί πάνω στην ανάπτυξη μιας άλλης πλατφόρμας πτήσης εντόμων με την επωνυμία RoboFly.

Το πακέτο αισθητήρων περιλαμβάνει μια μικρή επαναφορτιζόμενη μπαταρία που διαρκεί για έως και εφτά ώρες πτήσης. Το βάρος της είναι μόλις 102 mg – όσο ζυγίζουν επτά κόκκοι ρυζιού.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε μέλισσες επειδή είναι αρκετά μεγάλες για να μεταφέρουν μια μικρή μπαταρία που μπορεί να τροφοδοτεί το σύστημά μας» είπε σε συνέντευξή του στο NBC News ο Iyer, ο οποίος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Ο Gollakota είπε ότι οι μέλισσες μπορούν να πετάνε για ώρες κάθε φορά, ενώ παράλληλα αισθάνονται τι είναι γύρω τους, σε αντίθεση με τα drones.

«Με ένα drone, απλώς πετάς τριγύρω στην τύχη» ανέφερε στο NBC News, «ενώ η μέλισσα προσελκύεται από συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα από ορισμένα φυτά. Έτσι, μπορούμε να μάθουμε πράγματα για το περιβάλλον αλλά και για τη συμπεριφορά των μελισσών».

Οι μηχανικοί ακολουθούν τις μέλισσες μέσω κεραιών και σημάτων μετάδοσης. Η μέλισσα συλλέγει δεδομένα κατά τη διάρκεια της ημερήσιας πτήσης της και όταν επιστρέφει στην κυψέλη η μπαταρία επαναφορτίζεται και οι ερευνητές λαμβάνουν τα δεδομένα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πλατφόρμα τους θα βοηθήσει επιπλέον και στο να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από τη ραγδαία μείωση στον πληθυσμό των μελισσών. Δίχως τις μέλισσες, οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα απειληθεί το σύνολο του κλάδου των τροφίμων.

Πηγή: fortune.com