To νέο πεδίο μάχης για τους «γίγαντες» της τεχνολογίας

To νέο πεδίο μάχης για τους «γίγαντες» της τεχνολογίας

Αpple, Google, Facebook και Microsoft μπαίνουν στο γήπεδο της επαυξημένης πραγματικότητας.

 

του Τζόναθαν Βάνιαν

Η επόμενη μάχη μεταξύ γιγάντων όπως η Apple και η Google ίσως αφορά το ποια τεχνολογία είναι καλύτερη για να βάζεις χαζά μουστάκια σε φωτογραφίες selfie.

Η επαυξημένη πραγματικότητα, μια πολυδιαφημισμένη τεχνολογία που υπερθέτει ψηφιακά γραφικά στον φυσικό κόσμο, είναι ένας βασικός τομέας εστίασης για πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

Η Facebook, η Microsoft, η Google και η Apple επεσήμαναν τη σημασία της επαυξημένης πραγματικότητας στα ετήσια συνέδρια developers που διοργάνωσαν.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε μια σημαντική νέα λεωφόρο αλληλεπίδρασης με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τον κόσμο. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για να βλέπουν ψηφιακά μενού κουνώντας τα κινητά τους τηλέφωνα μπροστά από βιτρίνες εστιατορίων, ή για να τσεκάρουν κατά πόσο ο νέος καναπές ΙΚΕΑ θα ταίριαζε στα σαλόνια τους.

Το ενδιαφέρον των εταιρειών τροφοδοτείται από ένα τεράστιο δυναμικό αγοράς. Οι πωλήσεις που σχετίζονται με την επαυξημένη πραγματικότητα θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Woodside Capital.

Όμως, οι προκλήσεις μέχρι η επαυξημένη πραγματικότητα να καταλήξει να είναι κερδοφόρα είναι πολλές. Πριν από ένα μόλις χρόνο, η Facebook και η Google διαφήμιζαν την …ξαδέρφη της επαυξημένης πραγματικότητας, την εικονική πραγματικότητα, ως το επόμενο big thing. Όμως, τα χαμηλά επίπεδα πωλήσεων εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας, όπως το Oculus Rift της Facebook, δείχνουν ότι υπάρχουν εμπόδια όπως η υψηλή τιμή, η έλλειψη πραγματικά ελκυστικών χρήσεων, και η απομόνωση του χρήστη από τους άλλους όταν φορά τον συγκεκριμένο εξοπλισμό.

Η επαυξημένη πραγματικότητα δεν απαιτεί από τους ανθρώπους να ξοδεύουν εκατοντάδες δολάρια σε νέο εξοπλισμό. Αντίθετα, μπορούν να χρησιμοποιούν τα smartphone και τις κάμερες που ήδη έχουν. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν το Snapchat, που χρησιμοποιούν κυρίως νέοι άνθρωποι για να παίρνουν φωτογραφίες και να τις διακοσμούν με εντυπωσιακά γραφικά, και η εφαρμογή μετάφρασης της Google η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μετάφραση κειμένου απλώς και μόνο στρέφοντας την κάμερα του κινητού προς μια ταμπέλα.

Βέβαια, για να πετύχουν στα σχέδιά τους, εταιρείες όπως η Facebook και η Google χρειάζονται τη βοήθεια εξωτερικών developers που θα δημιουργήσουν ελκυστικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για τα προϊόντα τους. Μόνο έτσι να ωφεληθούν από μια νέα γενιά εφαρμογών που θα διατηρεί τους χρήστες «κολλημένους» στις αντίστοιχες πλατφόρμες τους.

Το πρόβλημα είναι ότι η επαυξημένη πραγματικότητα αποτελεί ένα σχετικά νέο πεδίο για τους developers. Σε αντίθεση με τη δημιουργία ιστοσελίδων ή εφαρμογών για smartphone, δεν υπάρχει τυποποιημένος τρόπος δημιουργίας μιας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας όπως η επιτυχία του περσινού καλοκαιριού, Pokémon Go.

Για να προσελκύσουν τους developers, η Facebook, η Google, η Apple και η Microsoft έχουν παρουσιάσει τα δικά τους εργαλεία λογισμικού επαυξημένης πραγματικότητας που, όπως ισχυρίζονται, θα καταστήσουν ευκολότερη τη δημιουργία εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας.

Μένει να δούμε κατά πόσο καθεμιά από τις εταιρείες αυτές θα καταφέρει να προσελκύσει developers για να αναπτύξουν εφαρμογές για τις υπηρεσίες τους. Και βέβαια, το μεγαλύτερο στοίχημα είναι άλλο: να πειστούν οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν τις εφαρμογές αυτές. Από το Pokémon Go πέρυσι το καλοκαίρι, η αλήθεια είναι ότι δεν έχει εμφανιστεί παρόμοια επιτυχία. Ο δρόμος για την καθιέρωση της επαυξημένης τεχνολογίας είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος.