Το νέο πλάνο της AEGEAN: 14 νέοι προορισμοί και 7 νέα αεροσκάφη

Το νέο πλάνο της AEGEAN: 14 νέοι προορισμοί και 7 νέα αεροσκάφη
O áíôéðñüåäñïò ôçò AEGEAN Åõôý÷éïò ÂáóéëÜêçò ìéëÜåé óôç óõíÝíôåõîç ôýðïõ ãéá ôçí ðáñïõóßáóç ôïõ èåñéíïý ðñïãñÜììáôïò 2016 ôçò åôáéñåßáò óå êåíôñéêü îåíïäï÷åßï ôçò ÁèÞíáò, ÐÝìðôç 29 Ïêôùâñßïõ 2015. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

H κατάσταση στον κλάδο των αερομεταφορών, οι καθυστερημένες ιδιωτικοποιήσεις, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα άμεσα σχέδια της Aegean.

Δεκατέσσερις νέους προορισμούς προς έξι νέες χώρες εντάσσει στο πρόγραμμά της η Aegean από την επόμενη χρονιά, όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, ο αντιπρόεδρος του εισηγμένου αεροπορικού ομίλου Ευτύχης Βασιλάκης. Κάνοντας έναν απολογισμό των δύο χρόνων που έχουν περάσει από τη αγορά της Ολυμπιακής τόνισε ότι η Aegean προχωρά τους στόχους της με μεγαλύτερη ταχύτητα και πως το 2015 επένδυσε σε παραπάνω από δύο εκατομμύρια θέσεις.  «Η εκτίμηση για το 2015 είναι ότι θα φτάσουμε τα 11,6 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός που είναι ιστορικό υψηλό. Ήταν αναμφίβολα μια ισχυρή χρονιά, παρά τα capital controls που οδήγησαν σε απώλεια κρατήσεων για σύντομο χρονικό διάστημα. Εμείς επενδύσαμε στις δύσκολες εποχές και από ότι φαίνεται φέρνουμε αποτέλεσμα».

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean εξέφρασε την ικανοποίησή του αναφορικά με την πορεία της Αθήνας, την οποία χαρακτήρισε ως την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά, ενώ επεσήμανε τη στασιμότητα στις υπόλοιπες περιοχές εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από τη Ρωσία.

«Στη Ρωσία είχαμε κάνει μεγάλη επένδυση και αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα με το κλείσιμο αρκετών tour operators. Φέτος πήραμε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο πάνω μας συνεχίζοντας τις συνδέσεις. Μολονότι οι ρωσικές κρίσεις όσο κρατούν είναι έντονες, το 2016 αναβαθμίζεται η πτήση της Aegean για τη Μόσχα σε πρωινή».

Αναφερόμενος στα περιφερειακά αεροδρόμια και στο χαμηλό επίπεδο υποδομών, ο κ. Βασιλάκης υπογράμμισε πως φέτος ήταν δύσκολη χρονιά για τον κλάδο των αεροπορικών με την χώρα να βρίσκεται σε μια μεταβατική κατάσταση και να τηρείται στάση αναμονής .

«Πολλά πράγματα καθυστέρησαν ή δεν έγιναν ποτέ. Δεν μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να περάσει άλλη μια τέτοια χρονιά. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα δώσει λύσεις , όπως για παράδειγμα στο θέμα της άμεσης ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Η σύμβαση προβλέπει ανταγωνιστικές χρεώσεις που αφορούν στις αεροπορικές. Μένουν 23 αεροδρόμια στη χώρα που χρειάζονται επενδύσεις».

Πρόσθεσε ότι ως ιδιωτική εταιρεία η Aegean έχει επενδύσει στις περιφερειακές βάσεις γιατί ελληνικός τουρισμός δεν είναι μόνο η Αθήνα.

«Περιμένουμε χρόνια την ιδιωτικοποίηση και τα χρήματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από το κράτος για την ενίσχυση των υπόλοιπων αεροδρομίων. Τα χρήματα υπάρχουν και στόχος πρέπει να είναι να κρατηθούν στο σύστημα. Τα αποτελέσματα θα είναι διαχρονικά δεν θα φανούν μέσα σε λίγους μήνες».

Το 2016 θα βρει την Aegean να προχωρά ένα βήμα παρακάτω εντάσσοντας στο στόλο της τα υπόλοιπα τέσσερα αεροσκάφη από τα συνολικά εφτά που αφορούσε η επένδυση, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 61. «Θα έχουμε έναν από τους πιο νεαρούς στόλους στην Ευρώπη, αυξάνοντας κατά 1,1 εκατομμύριο τις θέσεις που θα βάλουμε στην αγορά, μια επένδυση που θα αφορά κυρίως το εξωτερικό». Επιπρόσθετα, 14 νέοι προορισμοί, προστίθενται μεταξύ των οποίων Δουβλίνο, Νίκαια, Λιλ, Νάπολι, Μπάρι ή Παλέρμο, Λουξεμβούργο, Άμστερνταμ, Λισαβόνα, Πάλμα ντε Μαγιόρκα (εποχική), Λιουμπλιάνα, Τζέντα, Κρακοβία, Βίλνιους, Σπλιτ, με τις πτήσεις να είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν από τα μέσα του καλοκαιριού.  «Πιάσαμε στην τριετία και όχι στην πενταετία, που ήταν και ο αρχικός μας στόχος, τους 100 προορισμούς από την Αθήνα. Οι ανταγωνιστικές εταιρείες μπαίνουν στην κύριες αγορές που έχει ήδη γίνει δουλειά από τους προηγούμενους. Εμείς θέλουμε να ανοίγουμε νέες αγορές».

Ο Επικεφαλής της Aegean ξεκαθάρισε πως εάν δεν υπάρξει σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας η διοίκηση της εταιρείας δεν θα ρισκάρει κοιτάζοντας πιο μακριά, ενώ αναφερόμενος στην Ryanair έκανε λόγο για έναν επιτυχημένο ανταγωνιστή με τον οποίο εξελίσσονται παράλληλα.
«Στο εσωτερικό έχουμε ανάπτυξη παρά το μερίδιο αγοράς που έχει πάρει η Ryanair. Γενικότερα έχουμε κάνει περισσότερα βήματα από αυτά που έχει κάνει η ίδια η χώρα. Οι ευκαιρίες έχουν και ένα όριο. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι το 2019 θα λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και πρέπει να έχουμε κάνει πιο γρήγορα τις κινήσεις μας».

Αναμφίβολα τα πράγματα έχουν αλλάξει με την έλευση της Ryanair και άλλων μικρότερου μεγέθους ελληνικών εταιρειών μοιράζοντας την πίτα σε περισσότερα «κομμάτια». Παρά το αντίξοο οικονομικά περιβάλλον παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη στα Χανιά, τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και τη Ρόδο, με αύξηση της τουριστικής κίνησης και ταυτόχρονη μείωση των ναύλων. Η σοβαρή κάμψη της κίνησης εσωτερικού είναι, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, αντίστοιχη με αυτή του ΑΕΠ τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Είναι ενδεικτικό πως το 2015 έχουμε υψηλότερη κίνηση σε σχέση με το 2009 αλλά με χαμηλότερους ναύλους. Μάλιστα την τελευταία πενταετία η μείωση του μέσου ναύλου της Aegean ήταν της τάξης του 35%. “Ο τζίρος υστερεί σε σχέση με την επιβατική κίνηση. Θέλουμε να είμαστε σε αυτό που κάνουμε οι καλύτεροι και να στοχεύουμε στους ποιοτικούς τουρίστες”.

Τέλος ο αντιπρόεδρος της Aegean αναγνώρισε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και των αερομεταφορών έχουν έλλειμμα πόρων σε σύγκριση με αντίστοιχες αεροπορικές του εξωτερικού, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή πως οι προκλήσεις και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλοι.

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού,Έλενα Κουντουρά δεσμεύτηκε πως θα προβούν στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να διατηρηθεί αυτή η ανοδική τάση που καταγράφηκε φέτος και τα επόμενα χρόνια, ενώ ζήτησε από τον κ. Βασικάκη την ανάπτυξη υπερατλαντικών απευθειας πτήσεων που θα συνδέουν τους τουρίστες αλλά και τους Έλληνες ομογενείς με την Ελλάδα. “Με τις αερομεταφορές πρέπει να είμαστε κοντά , η Aegean αποτελεί αξιόπιστο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό και το Υπουργείο Τουρισμού εργάστηκε στοχευμένα και συστηματικά ώστε ο τομέας του τουρισμού να αποδόσει τα μέγιστα”.

Αναφερόμενη στα περιφερειακά αεροδρόμια η κ. Κουντουρά τόνισε πως στο παρελθόν εγκαταλείφτηκαν και πως σήμερα όλα είναι υπό διαπραγμάτευση, αφού το Υπουργείο δίνει προτεραιότητα στις εν λόγω επενδύσεις.

Σημειώνεται πως το 2016 η Aegean θα πετά σε 145 προορισμούς , διαθέτοντας 16.200.000 θέσεις και 3000 εργαζόμενους μέχρι το καλοκαίρι της ερχόμενης τουριστικής σεζόν, ενώ μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση για τη χρήση wi -fi κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Τι περιλαμβάνει αναλυτικά το νέο πρόγραμμα
Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα δίκτυο 145 προορισμών, 111 εξωτερικού και 34 εσωτερικού σε 45 χώρες, με 16.200.000 διαθέσιμες θέσεις, 1,1 εκατομμύρια περισσότερες από το 2015 από όλες τις βάσεις της εταιρείας. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με έναν από τους νεότερους στόλους στην Ευρώπη, που θα αποτελείται πλέον από 61 αεροσκάφη, (47 Airbus A320/321 και 14 Q400/100) με την παραλαβή από Νοέμβριο 2015 – Μάρτιο 2016, 4 επιπλέον ολοκαίνουργιων Airbus A320ceo.

Το 2016 ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιπλέον ενίσχυση του κόμβου της Αθήνας, αφού η ισχυροποίησή του με περισσότερες άμεσες συνδέσεις με νέες αγορές, στηρίζει τόσο την ίδια την πόλη, όσο και τις άλλες περιοχές και νησιά της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την έντονη επένδυση της AEGEAN με στόλο 16 αεροσκαφών στις 3 μεγαλύτερες βάσεις της στην περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο) με πολλές νέες άμεσες συνδέσεις εξωτερικού τα τελευταία χρόνια, μόνο κατά την τελευταία διετία ο αριθμός των επιβατών εξωτερικού της εταιρείας που φτάνει μέσω Αθήνας στα νησιά, διπλασιάστηκε και προσεγγίζει πλέον το 1 εκ. ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό, η AEGEAN εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της Αθήνας, προσθέτοντας το 2016 14 νέους προορισμούς και 6 νέες χώρες. Συνολικά η εταιρεία θα συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με 101 (71 εξωτερικού, 30 εσωτερικού) προορισμούς, για τους οποίους θα διαθέσει 12,5 εκ. θέσεις, 1 εκ. περισσότερες θέσεις από το 2015. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ανάπτυξη σε χωρητικότητα και συχνότητες θα υπάρχει επίσης σχεδόν σε όλους τους καινούργιους προορισμούς που ξεκίνησαν το 2014 και το 2015, καθώς η παρουσία της εταιρείας, αλλά και η προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού, ωριμάζουν.

Πιο συγκεκριμένα, στο δίκτυο πτήσεων της AEGΕAN για το 2016 από την Αθήνα προστίθενται 6 νέες χώρες (Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σλοβενία, Λιθουανία) και 14 διεθνείς προορισμοί (Δουβλίνο, Νίκαια, Λιλ, Νάπολη, Μπάρι, Λουξεμβούργο, Άμστερνταμ, Λισαβόνα, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Λουμπλιάνα, Τζέντα, Κρακοβία, Βίλνιους, Σπλιτ), ενώ αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των προορισμών και η συχνότητα των δρομολογίων σε χώρες, που αποτελούν πηγές τουρισμού όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Σαουδική Αραβία.