Το σχέδιο Μακρόν για να σώσει τη Γαλλία και το ευρώ

Το σχέδιο Μακρόν για να σώσει τη Γαλλία και το ευρώ

Κοινό υπουργείο οικονομικών και προϋπολογισμό για την ευρωζώνη θέλει ο νέος Γάλλος πρόεδρος.

του Τζέφρι Σμιθ

Ο κεντρώος, φιλο-Ευρωπαίος, κοινωνικά φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο θρίαμβός του απέναντι στη λαϊκίστρια Μαρίν Λε Πεν υπόσχεται να δώσει μια πολύ αναγκαία ώθηση στη γαλλική οικονομία. Αλλά η ατζέντα του πρώην τραπεζίτη του Ρότσιλντ θα αντιμετωπίσει μεγάλα εμπόδια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η οικονομική υπόσχεση του Μακρόν είναι να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος της Γαλλίας, ιδίως με τη ριζική σμίκρυνση των κρατικών συνταξιοδοτικών συστημάτων. Ο Μακρόν πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπή 500 ευρώ από το ετήσιο κόστος της απασχόλησης κάποιου. Έχει επίσης υποσχεθεί να δώσει περισσότερη ελευθερία στις εταιρείες που διαπραγματεύονται μισθολογικές συμφωνίες με τα εργατικά συνδικάτα, να αποκαταστήσει τα φορολογικά οφέλη για τις υπερωρίες, και να ενθαρρύνει την κοινωνική κινητικότητα επιδοτώντας την πρόσληψη ανθρώπων που προέρχονται από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Γαλλίας. Όλα αυτά αποσκοπούν στη μείωση της ανεργίας κατά 10% και στη μείωση του ελλείμματος σε έναν προϋπολογισμό, ο οποίος δεν έχει εξισορροπηθεί εδώ και 30 χρόνια.

Εάν ο Μακρόν τα καταφέρει, μπορεί να έχει μια πιθανότητα να πείσει τη Γερμανία, επιτέλους, να δεχτεί την ανάγκη για κοινό υπουργείο οικονομικών και προϋπολογισμό για την ευρωζώνη. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι αυτή είναι η μακροπρόθεσμη λύση που θα μπορούσε να σώσει το ενιαίο νόμισμα, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ και οι προκάτοχοί της απορρίπτουν παρόμοια αιτήματα από το Παρίσι εδώ και δεκαετίες, όντας επιφυλακτικοί για τη χρηματοδότηση των δαπανών άλλων χωρών.

Προτού όμως κάνει οτιδήποτε, ο Μακρόν πρέπει να κερδίσει επαρκή υποστήριξη στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Γαλλίας στις 18 Ιουνίου για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις – οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν μεγάλα τμήματα ενός εκτεταμένου δημόσιου τομέα. Εάν αυτές οι εκλογές δεν πάνε τόσο καλά, ο Μακρόν θα μπορούσε να αναδειχθεί σ’ έναν ακόμη αναποτελεσματικό Γάλλο Πρόεδρο.

Δείτε ακόμη: 

Eμανουέλ Μακρόν: Ο Μότσαρτ των Ηλυσίων