Το σχέδιο της Amazon για να μπει σε μια αγορά ύψους 800 δισ. δολαρίων

Το σχέδιο της Amazon για να μπει σε μια αγορά ύψους 800 δισ. δολαρίων

Θα καταφέρει να νικήσει η εταιρεία στην αγορά ειδών παντοπωλείου;

Ύστερα από μήνες έρευνας των κέντρων αποστολής ειδών μαναβικής και παντοπωλείου της Amazon, το 2014, ο Βρατζές Μόντι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσέγγιση της εταιρείας στην πώληση μπανανών ήταν «ανεπίτρεπτα σπάταλη».

Όπως έδειξε η μελέτη του, οι εργαζόμενοι στην Amazon Fresh – το τμήμα παράδοσης ειδών παντοπωλείου της εταιρείας – πετούσαν στα σκουπίδια τουλάχιστον το ένα τρίτο των μπανανών που αγοράζονταν επειδή η υπηρεσία πουλούσε τις μπανάνες σε πεντάδες…

Και τα προβλήματα δεν σταματούσαν εκεί. Οι εργαζόμενοι δεν λάμβαναν επαρκή εκπαίδευση και συχνά κάθονταν χωρίς να έχουν κάτι να κάνουν. Οι καταναλωτές επέστρεφαν συχνά μουχλιασμένες φράουλες. Και οι επιθεωρητές της Amazon είχαν την πεποίθηση ότι τα αφεντικά τους δεν νοιάζονταν πολύ για την ποιότητα των τροφίμων.

Αυτές οι προκλήσεις δεν έχουν βγει από τη μέση για την Amazon. Παρά τις προσπάθειές της να εισχωρήσει στην αγορά ύψους 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να πείσει τους καταναλωτές να αγοράζουν αυγά, μπριζόλες και μούρα με τον ίδιο τρόπο που αγοράζουν βιβλία, ταμπλέτες και παιχνίδια.

«Η διαδικτυακή αγορά ειδών παντοπωλείου αποτυγχάνει» λέει ο Κουρτ Γιέτα, διευθύνων σύμβουλος της TABS Analytics, μιας εταιρείας ερευνών καταναλωτικών προϊόντων. Μόλις 4,5 τοις εκατό των καταναλωτών προέβησαν σε τακτικές αγορές ειδών παντοπωλείου μέσω του διαδικτύου το 2016, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό προ τετραετίας ήταν 4,2 τοις εκατό.

Οι τεράστιες επενδύσεις στον κλάδο από εταιρείες όπως η Amazon δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα. «Δεν υπάρχει η απαραίτητη ζήτηση. Όλο αυτό βασίστηκε στην υπόθεση ότι οι καταναλωτές θα γλίτωναν τη βόλτα στο κατάστημα, αλλά στην πραγματικότητα οι άνθρωποι λατρεύουν να πηγαίνουν και να αγοράζουν από εκεί τα προϊόντα που θέλουν» σημειώνει ο Γιέτα.

Ο Τζεφ Μπέζος, CEO της Amazon, φαίνεται να κατανοεί πλέον ότι δεν μπορεί να κερδίσει τη μάχη των …παντοπωλείων μοναχά με ιστοσελίδες, αποθήκες και φορτηγά. Ο μεγαλύτερος διαδικτυακός πωλητής λιανικής αντιλαμβάνεται ότι τα καταστήματα έξω στο δρόμο – και όχι μόνο στο διαδίκτυο – θα παίξουν κρίσιμο ρόλο σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατάκτησης της αγοράς.

Η εταιρεία ξεκινάει τα πιο πρόσφατα πρότζεκτ της στο Σηάτλ. Στα τέλη Μαρτίου αναρτήθηκε η ταμπέλα Amazon Fresh σε ένα μανάβικο drive-in στη γειτονιά Μπάλαρντ του Σηάτλ, όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να πάνε με το αμάξι τους και να παραλάβουν τη διαδικτυακή τους παραγγελία

Στο τέλος του προηγούμενου έτους, η Amazon αγόρασε λογισμικό εφοδιαστικής αλυσίδας από τη LLamasoft Inc. Η απόφαση αυτή συνιστά μια σημαντική μεταβολή για μια εταιρεία που έχει γίνει γνωστή για το σύνθημα «δεν αγοράζουμε, κατασκευάζουμε». Και πιο πρόσφατα υπήρξε μια αναδιοργάνωση της λειτουργίας των ομάδων παντοπωλείων ώστε να τεθούν σαφείς προτεραιότητες και να υπάρξει καλύτερη εστίαση.

Αυτές οι αλλαγές προκύπτουν σε μια στιγμή που η Amazon φαίνεται να αποστασιοποιείται από τη συνηθισμένη συνταγή της – την αποστολή από τεράστιες αποθήκες προϊόντων συσκευασμένων σε κουτιά. Αντίθετα, η εταιρεία θα προσκαλέσει τους καταναλωτές μέσα στα μανάβικά της να μυρίσουν τα πορτοκάλια, να δουν τις τομάτες και να πιάσουν τα πεπόνια.

Ενόψει, λοιπόν, του ανοίγματος τέτοιων καταστημάτων σε όλες τις ΗΠΑ του χρόνου, η Amazon θέτει δοκιμαστικά σε λειτουργία τρία παντοπωλεία στο Σηάτλ. Πρόκειται για ένα παντοπωλείο με την ονομασία Amazon Go, ένα μανάβικο drive-in, και ένα υβριδικό σούπερ μάρκετ που συνταιριάζει τα διαδικτυακά ψώνια με τα ψώνια από το κατάστημα.

Η εταιρεία ίσως ανοίξει έως και 2.000 τέτοια καταστήματα, σύμφωνα με εσωτερικά της έγγραφα.

Πάντως, η ίδια η εταιρεία έχει αποφύγει να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις σχετικά με τα σχέδιά της.