Το Vine και το μέλλον της διαφήμισης στο mobile

Το Vine και το μέλλον της διαφήμισης στο mobile

Μια συναρπαστική αλλαγή στον κόσμο της διαφήμισης έρχεται μέσα από τα βίντεο των έξι δευτερολέπτων.

Τον Οκτώβριο του 2012 το Twitter προχώρησε στην εξαγορά του Vine, ενός startup που τότε ήταν άγνωστο στους περισσότερους από εμάς.

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία της εφαρμογής τον περασμένο Ιανουάριο, το Vine σκαρφάλωσε στην κορυφή των δωρεάν εφαρμογών του App Store στην Αμερική και από τότε δεν έχει βγει από τη δεκάδα.

Tο Vine δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να μοιράζεται με τον κόσμο μικρά βίντεο διάρκειας το πολύ 6 δευτερολέπτων. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να αποτελείται από μία ή περισσότερες σκηνές, γεγονός που ευνοεί τη δημιουργία εξαιρετικών stop-motion βίντεο.

Η χρήση ειναι πολύ απλή: η εφαρμογή καταγράφει βίντεο όταν αγγίζεις την οθόνη και σταματάει μόλις σηκώσεις το δάχτυλο από αυτή.

Από την πρώτη στιγμή έγινε εμφανές ότι αυτός ο τρόπος μετάδοσης εικόνας είναι αρκετά διαφορετικός από τις στατικές εικόνες ώστε να αποτελεί μια υπηρεσία πολύ ελκυστική.

Οι διαφημιστικές εταιρείας το πρόσεξαν αμέσως.

Οι έρευνες δείχνουν πως στη σύγχρονη εποχή το εύρος προσοχής του μέσου καταναλωτή είναι αρκετά μικρότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια, και ότι οι συνηθισμένες διαφημίσεις των 20-30 δευτερολέπτων δεν φέρνουν πια τα προσδοκώμενα conversion rates.

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του Vine, λοιπόν, μεγάλα brands όπως τα GAP, η Pepsi, η Burberry, το Bacardi και άλλα άρχισαν να πειραματίζονται με την πλατφόρμα, ανεβάζοντας δημιουργικά βίντεο 6 δευτερολέπτων. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες δεν έμειναν μόνο στο Vine, αλλά συνδύασαν τα βίντεο με ένα tweet στις επίσημες σελίδες τους στο Twitter, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο ακόμα πιο πολύ τη διείσδυση τους.

Πολλά από αυτά τα βίντεο βέβαια δεν διαδίδονται αρκετά και, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, εξαφανίζονται πολύ σύντομα από τα timelines των χρηστών. Όμως, αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό οδηγεί τα brands στο να δημιουργήσουν ακόμα πιο πρωτότυπα βίντεο.

Κάποια brands προχωρούν τις διαφημίσεις στο Vine ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας στην άκρη τις διαφημιστικές εταιρείες και προσλαμβάνοντας απευθείας μεμονωμένους χρήστες-artists του Vine, οι οποίοι έχουν δείξει μέσα από προηγούμενα προσωπικά βίντεο τις δημιουργικές τους ικανότητες. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, δουλεύουν πάνω σε αυτά τα βίντεο επτά ημέρες την εβδομάδα, βγάζοντας αρκετά χρήματα για να ζήσουν και χωρίς να χρειάζεται να κάνουν άλλη δουλειά. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως έχουν δημιουργηθεί πρακτορεία ταλέντων που αναλαμβάνουν να φέρουν σε επαφή αυτούς τους artists με τα brands.

Πρόσφατα και το Instagram εγκαινίασε την υποστήριξη βίντεο, εξάλλου, με μορφή παρόμοια με αυτήν του Vine, αλλά μια σημαντική διαφορά: Το όριο εκεί είναι τα 15 δευτερόλεπτα. Ενδεικτικό παράδειγμα της χρήσης του επιπλέον χρόνου είναι το παρακάτω trailer της ταινίας «Jobs», το οποίο η εταιρεία παραγωγής δημιούργησε αποκλειστικά για την πλατφόρμα του Instagram.

Το Vine, το Instagram και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες που θα προκύψουν στο μέλλον, δημιουργούν νέους τρόπους και νέες πλατφόρμες για τις επιχειρήσεις. Τις αναγκάζουν να γίνουν πιο δημιουργικές, πιο άμεσες και να έρθουν πιο κοντά στους καταναλωτές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, χωρίς πολλούς μεσάζοντες μακριά από τις παλιές, ψυχρές, μονόδρομες πλατφόρμες. Είναι μια μετάβαση ομολογουμένως ενδιαφέρουσα και συναρπαστική.

Διαβάστε ακόμη τις δέκα εντολές του Social Media Marketing

Уверен, что в деле получения займ все ориентируются на сарафанное радио, а не на рекламу кредитов.