Τόσους ανθρώπους σκοτώνει η μόλυνση του περιβάλλοντος κάθε χρόνο

Τόσους ανθρώπους σκοτώνει η μόλυνση του περιβάλλοντος κάθε χρόνο
epaselect epa05942935 A general view shows buildings seen through a heavy sandstorm hitting Beijing, China, 04 May 2017. The Beijing and national meteorological authorities issued a blue alert on air pollution as a sand storm hit the region. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι ένα σοκαριστικά μεγάλο ποσοστό όλων των πρώιμων θανάτων σε όλο τον κόσμο.

 

Σε μια από τις εκτενέστερες μελέτες αυτού του είδους, οι ειδικοί περιβαλλοντικής υγείας υπολόγισαν ότι εννιά εκατομμύρια πρώιμοι θάνατοι παγκοσμίως – 16% όλων των θανάτων – συνδέονταν το 2015 με τη ρύπανση, με την πλειοψηφία των θανάτων να προέρχονται από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet και συγγράφηκε από πάνω από 40 διεθνείς ειδικούς υγείας και περιβάλλοντος, χρησιμοποιεί δεδομένα από μια διεθνή μελέτη με τίτλο ‘Global Burden of Disease’, η οποία εξετάσει τις βασικές τάσεις στον πληθυσμό και εκτιμά τα ποσοστά θανάτων από βασικές παθήσεις και τα αίτιά τους.

Για τον προσδιορισμό του αριθμού των ανθρώπων που πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη μόλυνση, οι μελετητές εστίασαν στις επιδράσεις της μόλυνσης του αέρα και στην επιβάρυνση από την καύση ξύλου και κάρβουνου.

Παράλληλα, εξέτασαν τη μόλυνση των υδάτινων πόρων, συμπεριλαμβανόμενης και της έλλειψης κατάλληλων υποδομών αποχέτευσης, καθώς και τη μόλυνση του χώρου εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε τοξίνες και καρκινογόνες ουσίες όπως ο αμίαντος.

Η μόλυνση του αέρα συνδέεται με 6,5 εκατομμύρια θανάτους το 2015, η μόλυνση των υδάτων συνδέεται με 1,8 εκατομμύρια θανάτους, και η μόλυνση στον χώρο εργασίας σε 1 εκατομμύριο.

Οι θάνατοι από παθήσεις που συνδέονται με τη ρύπανση, όπως τα καρδιολογικά προβλήματα και ο καρκίνος, ήταν τρεις φορές υψηλότεροι από θανάτους που προκύπτουν από το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία.

Οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν επίσης ότι το 92% των θανάτων που συνδέονται με τη ρύπανση συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, η Μαδαγασκάρη και η Κένυα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι έως και ένας στους τέσσερις θανάτους μπορεί να συνδεθεί με τη μόλυνση του περιβάλλοντος. το 2015.

Για εκείνη τη χρονιά, η ρύπανση στην Κίνα συνδέεται με 1,8 εκατομμύρια θανάτους ενώ στην Ινδία ο αριθμός των σχετιζόμενων θανάτων είναι ακόμα μεγαλύτερος, στους 2,5 εκατομμύρια θανάτους.

Αλλά η μόλυνση του αέρα σκοτώνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από 155.000 θάνατοι στις ΗΠΑ αποδίδονται στην περιβαλλοντική μόλυνση, μόνο για το 2015.