Απρόβλεπτες εξελίξεις: Με εντολή Νταβούτογλου η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

Απρόβλεπτες εξελίξεις: Με εντολή Νταβούτογλου η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους
epa05039463 A still image made available on 24 November 2015 from video footage shown by the HaberTurk TV Channel shows smoke billowing from what was described as the crash site of a plane after it was shot down near the Turkish-Syrian border, over north Syria, 24 November 2015. A Russian fighter jet was shot down 24 November over the Turkish-Syrian border, the Defence Ministry in Moscow said, according to Interfax news agency. The Sukhoi Su-24 was reportedly downed by Turkish forces, Turkish state news agency Anadolu reported, citing sources in the presidency. The report said that the jet violated Turkish airspace and ignored warnings. It crashed in the north-western Syrian town of Bayirbucak, Turkish security sources were quoted as saying. EPA/HABERTURK TV CHANNEL MANDATORY CREDIT: HABERTURK TV CHANNEL

Εκτάκτως συνέρχεται το ΝΑΤΟ σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες - Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε "τη συντριβή" του ρωσικού μαχητικού "πολύ σοβαρό γεγονός".

 

Απρόβλεπτες εξελίξεις πυροδοτεί η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία από τουρκικά μαχητικά την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η κοινή επιχείρηση κατά του ISIS. Όπως μεταδίδει ο Guardian, εκτάκτως συνέρχεται το ΝΑΤΟ σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της Τουρκίας.

«ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Το ρωσικό SU-24 καταρρίφθηκε σε συριακό έδαφος κοντά στην συρο-τουρκική μεθόριο και σύμφωνα με την Sabah η εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος ενημερώθηκε πριν την κατάρριψη από το αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χουλούσι Ακάρ.

Ο Νταβούτογλου έδωσε εντολή στις τουρκικές δυνάμεις να ενεργήσουν σύμφωνα με το πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Εθνών δίνοντας το πράσινο φως για την κατάρριψη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται στη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεγκέι Λαβρόφ ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία.

Νεκρός ο ένας πιλοτος
Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές. Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

Προσοχή σκληρές εικόνες: Δείτε το βίντεο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη τους.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ερευνούν την περιοχή για την ανεύρεση των πιλότων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία “πολύ σοβαρό γεγονός”, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος”, δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

“Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα”, είπε.

“Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, τουρκικά F-16 S κατέρριψαν σήμερα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, όμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.

Δεν θα πάει στην Άγκυρα ο Λαβρόφ

Στον πλαίσιο των ραγδαίων εξελίξεων, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε πως ακυρώνει την προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου επίσκεψή του στην Τουρκία.