Τσακαλώτος: Πλειστηριασμοί όχι για «καλές τράπεζες» αλλά για «ανάπτυξη και στήριξη της κοινωνίας»

Τσακαλώτος: Πλειστηριασμοί όχι για «καλές τράπεζες» αλλά για «ανάπτυξη και στήριξη της κοινωνίας»
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην κοινή συνεδρίαση επιτροπών στην ολομέλεια της Βουλής , για τα μέτρα για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης , Δευτέρα 15 Μαΐου 2017. Συνεδρίασε στην ολομέλεια της Βουλής η διαρκής επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, η διαρκής επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, η διαρκής επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης και η διαρκής επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης στο κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών - Αιχμές από Κοντονή.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με συμμετοχή κορυφαίων στελεχών και υπουργών. Επί τάπητος, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, είναι η πορεία της αξιολόγησης, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με τα έντονα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες μέσα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, αλλά και η υπόθεση της προσπάθειας πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Στο φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών αναφέρθηκε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως οι πλειστηριασμοί γίνονται για «αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους» και τονίζοντας πως «αυτή η κυβέρνηση είναι ευαισθητοποιημένη και ως έτσι αντιμετωπίζει το θέμα των πλειστηριασμών». «Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν χρειάζονται μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες», αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους, σύμφωνα με τον υπουργό. «Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν δώσουν νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να είχαν φέρει προηγούμενες κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε κάνει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, νέο πτωχευτικό κώδικα, έχουμε εντάξει τον κώδικα δεοντολογίας, τώρα περάσαμε και τη ρύθμιση για τα χρέη κάτω των 50.000 ευρώ», είπε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε ότι «η προστασία που υπάρχει μέχρι το τέλος του 2018 με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη που προστατεύεται η κατοικία αξίας μέχρι 280.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά είναι σημαντικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας. Δίνει τη δυνατότητα πολλοί άνθρωποι να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία».

«Πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία, μια από αυτές είναι να έχουμε ανάπτυξη και να στηρίζεται η κοινωνία», είπε ο κ. Τσακαλώτος και άφησε αιχμές κατά όσων «με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τελικά καταλήγουν, ανεξαρτήτως των προθέσεων τους, να λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών».

«Διαπιστώσαμε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών και δάνεια υψηλού κόστους, όπως ακίνητο για το οποίο υπήρχε δάνειο άνω του ενός εκατομμυρίου», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στέφανος Κοντονής. «Εκείνοι που διαμαρτύρονταν κάτω από το γραφείο της συμβολαιογράφου που διενεργούσε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό προστάτευαν τον συγκεκριμένο κακοπληρωτή. Ποιους προστατεύουν ότι κινούνται κατά της διαφανούς αυτής διαδικασίας;», αναρωτήθηκε.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι από τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν υπήρχε κανένα ακίνητο πρώτης κατοικίας το οποίο να αφορά δανειολήπτη, δηλαδή έναν πολίτη και την τράπεζα, και τα ακίνητα αυτά είχαν να κάνουν με οφειλές πάρα πολλών χιλιάδων ευρώ έως και εκατομμυρίων. Αναφερθείς σε χθεσινή περίπτωση ακινήτου που εκπλειστηριάστηκε και το δάνειο του οποίου ήταν 1.450.000 ελβετικά φράγκα, εξήγησε ότι «αυτοί που διαμαρτύρονταν εκείνη τη στιγμή κάτω από το γραφείο της συμβολαιογράφου που διενεργούσε τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, προστάτευαν τον συγκεκριμένο κακοπληρωτή , ο οποίος, από τις πληροφορίες που έχουμε, εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου».

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό».