Turkish Airlines: «Η Β. Ελλάδα χάνει 100 εκατ. από τις καθυστερήσεις»

Turkish Airlines: «Η Β. Ελλάδα χάνει 100 εκατ. από τις καθυστερήσεις»

Επιμένει η τουρκική εταιρεία για τη δεύτερη καθημερινή πτήση από/προς Θεσσαλονίκη.

Απώλειες έως και 100 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι στερεί από την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας -ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα- η καθυστέρηση στην έναρξη της δεύτερης καθημερινής πτήσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης της Turkish AirlinesΑυτό ισχυρίστηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής των Τουρκικών Αερογραμμών στην πόλη, Ουτκού Γιαζάν, επικαλούμενος μελέτη της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ.Γιαζάν, η απόρριψη -από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ)- του αιτήματος της εταιρείας για την έναρξη δεύτερης καθημερινής πτήσης από τη Θεσσαλονίκη, ζημιώνει την τοπική οικονομία, αφού εάν αυτή ξεκινούσε, οι Τουρκικές Αερογραμμές θα μπορούσαν να μεταφέρουν από/προς την πόλη (και άρα τη Β. Ελλάδα) πάνω από 160.000 επιβάτες φέτος, έναντι 78.000 πέρυσι και 40.000 το 2012. Ο ίδιος επισήμανε πάντως ότι η εταιρεία θα επιμείνει στο αίτημά της, που άμεσα θα κατατεθεί για τρίτη φορά, με στόχο η δεύτερη καθημερινή πτήση (η οποία θα γίνεται στις 7 το βράδυ, μετά την πρωινή των 10), να ξεκινήσει -ενόψει θέρους-μέχρι 31/3.

Διαβάστε: Υψηλές πτήσεις για την AEGEAN

«Σήμερα οι πτήσεις της Turkish από/προς Θεσσαλονίκη είναι γεμάτες κι αναγκαζόμαστε να διώχνουμε κόσμο […] Η άρνηση της δεύτερης πτήσης ήταν πολύ δυσάρεστη εμπειρία για εμάς», είπε ο κ.Γιαζάν. Υποστήριξε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο αρνήθηκε στην Turkish επέκταση των δρομολογίων της.

Διαβάστε ακόμη: Βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τη Ryanair

Χαμηλότερες τιμές και χορηγίες αθλητικών ομάδων υπό προϋποθέσεις
Κατά τον κ.Γιαζάν, η Turkish έχει ως στόχο να επενδύσει στην αγορά της Θεσσαλονίκης, να διευρύνει τη διαφημιστική της δαπάνη, ν’ αυξήσει τις θέσεις εργασίας και να δώσει χορηγίες σε ελληνικές αθλητικές ομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι η δεύτερη πτήση θα ξεκινήσει. Πρόσθεσε ότι η νέα πτήση πιθανότατα θα φέρει και χαμηλότερες τιμές, καθώς σήμερα η έλλειψη διαθέσιμων θέσεων στα αεροπλάνα της εταιρείας ανεβάζει το κόστος του εισιτηρίου.

Έβερεστ και Όλυμπος
Η δεύτερη πτήση, πρόσθεσε, θα εξασφαλίσει και καλύτερη σύνδεση με τους υπόλοιπους προορισμούς -πέραν Τουρκίας- καθώς σήμερα μόνο το 50% των επιβατών προς Θεσσαλονίκη είναι Τούρκοι. Ήδη όπως είπε, σημειώνεται αύξηση αφίξεων από αγορές στις οποίες η Θεσσαλονίκη έχει διαφημιστεί από την Turkish (σ.σ. μέσω των συνδέσεων της εταιρείας, η Θεσσαλονίκη αποκτά πρόσβαση σε 245 διεθνείς προορισμούς).

“Πολύ μεγάλη αύξηση σημειώνεται από την Κίνα, ενώ για πρώτη φορά προσγειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη ινδικά γκρουπς. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει και η Σκανδιναβία, γι’ αυτό και σχεδιάζουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή στο Ελληνικό Πανόραμα, που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στη Στοκχόλμη”, επισήμανε.

(Αερο)μεταφορές: Το «πάρτι» τώρα αρχίζει…

Ζήτησε τη συνεργασία περισσότερων τοπικών φορέων της Ελλάδας. Όπως είπε, για τον ίδιο -και πολλούς ακόμη αλλοδαπούς- το σημαντικότερο βουνό του κόσμου δεν είναι το Έβερεστ, αλλά ο Όλυμπος και παρόλα αυτά η Πιερία δεν είναι γνωστή διεθνώς. Ερωτηθείς για την ταχεία επέκταση του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους “Rynair” στην ελληνική αγορά περιορίστηκε να δηλώσει ότι “ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός φέρνει καλύτερες υπηρεσίες”.

Για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ιδιωτικοποιηθεί σύντομα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάποιες ελλείψεις, επικαλούμενος το παράδειγμα του τουρκικού αεροδρομίου «Σαμπιχά Γκιοκτσέν», που ενώ πριν ιδιωτικοποιηθεί, οι ξένες εταιρείες που πετούσαν προς αυτό ήταν μόλις τρεις, σήμερα έχουν φτάσει τις 74.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ