Τζέρεμι Αϊρονς: «Η Ευρώπη είναι σαν ένα ελικόπτερο που πέφτει»

Τζέρεμι Αϊρονς: «Η Ευρώπη είναι σαν ένα ελικόπτερο που πέφτει»

Στο στόχαστρο του γνωστού ηθοποιού η πολιτική λιτότητας της Μέρκελ στην ευρωζώνη. 

Την άποψη του για την κρίση στην Ευρώπη αλλά για την έκρυθμη κατάσταση στην Ελλάδα, με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εξέφρασε ο γνωστός ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρονς.

Μιλώντας για τη νέα του ταινία «Νυχτερινό Τρένο για τη Λισαβόνα», η επίσημη πρεμιέρα της οποίας έγινε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Αϊρονς επέκρινε τη γερμανική πολιτική λιτότητας που «οδηγεί σε πτώση την Ευρώπη».

«Η Ευρώπη είναι σαν ένα ελικόπτερο που πέφτει. Η πτώση είναι δεδομένη. Ο ισχυρός της Ευρώπης, εν προκειμένω η Μέρκελ που πιλοτάρει, προσπαθεί να το ρίξει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Αν πέσει άσχημα, θα γίνει ζημιά σε όλους μας».

Σύμφωνα με τον ηθοποιό η ευθύνη για την οικονομική κρίση, πρέπει να μοιραστεί, για προχωρήσει ο κόσμος μπροστά. «Οι πολιτικοί μάς πρόδωσαν, οι οικονομολόγοι μάς είπαν ψέματα, οδηγηθήκαμε σε μια ζωή πέραν των δυνατοτήτων μας. Εν μέρει είναι και δική μας ευθύνη, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι ευθύνη και όσων μας δάνεισαν τα χρήματα για να ζούμε πέραν των δυνατοτήτων μας. Πιστεύω ότι αν καταφέρουμε όντως να προχωρήσουμε μπροστά, θα ζήσουμε μια πολύ διαφορετική ζωή. Δεν νομίζω ότι είναι ανάγκη να ζούμε με τα δεδομένα που μας είχαν μάθει να ζούμε μέχρι σήμερα. Δεν χρειάζεται να αγοράζουμε όλα αυτά τα πράγματα, απλώς για να επιτρέπουμε στην οικονομία να προχωρά. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα» είπε.

Διαβάστε ακόμη: Αδιαμφισβήτητο φαβορί η Μέρκελ, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
«Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αντιπροσωπεύει την Ελλάδα, τη χώρα την οποία γνωρίζω εγώ. Μια χώρα με έναν υπέροχο λαό, μια χώρα πανέμορφη, που δικαίως προσελκύει τεράστιο αριθμό τουριστών. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο. Δεν πρέπει ολόκληρη η χώρα να κρίνεται από την πράξη ενός ηλίθιου εξτρεμιστή, ο οποίος σκότωσε έναν καλλιτέχνη» είπε ο δημοφιλής, βραβευμένος με όσκαρ, Βρετανός ηθοποιός και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που σε οποιαδήποτε κοινωνία υπάρχει δυσχέρεια, οι εξτρεμιστές κερδίζουν έδαφος και δημοτικότητα. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ακραίες λύσεις είναι η απάντηση. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι δεν βρίσκεται εκεί η απάντηση. Η μετριοπάθεια είναι τα πάντα. Στην Αγγλία γελάμε με τους ακραίους. Ελπίζω ότι θα έχετε την εξυπνάδα να δράσετε παρόμοια και στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για τους νέους να έχουν γνώση της ιστορίας».

Διαβάστε επίσης: Στα άδυτα της Χρυσής Αυγής

Για την ταινία
Ο δημοφιλής ηθοποιός απάντησε στις ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων, έχοντας πλάι του τον Δανό σκηνοθέτη της ταινίας, Μπίλι Όγκουστ. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του βραβευμένου Ελβετού συγγραφέα, Πασκάλ Μερσιέ, που αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα γερμανόφωνα μυθιστορήματα των τελευταίων ετών. Οι δυο τους συναντιούνται ξανά, είκοσι χρόνια μετά «Το Σπίτι των Πνευμάτων», για να διηγηθούν το ταξίδι ενός Ελβετού καθηγητή (Αϊρονς), που ενώ έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από τη ζωή του, έπειτα από μία τυχαία και μυστηριώδη συνάντηση αποφασίζει να διασχίσει την Ευρώπη με ένα τρένο στην προσπάθεια του να εξιχνιάσει το μυστήριο του βιβλίου ενός Πορτογάλου συγγραφέα. Ο ήρωας καταλήγει στην Πορτογαλία όπου σιγά – σιγά ανακαλύπτει μεγάλα μυστικά της σκοτεινής περιόδου της δικτατορίας, τη δράση μιας ομάδας της αντίστασης και ένα απαγορευμένο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιείται μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους «Παλλάς», «Ιντεάλ», «Όπερα 1 & 2», «Δαναός 1 & 2» και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Στη 19η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχών φιλοξενώντας 206 ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου, από τις οποίες οι 93 είναι ελληνικές μικρού και μεγάλου μήκους.