USS Zumwalt: Πανάκριβο, ultra σύγχρονο, θανατηφόρο, «αόρατο»

USS Zumwalt: Πανάκριβο, ultra σύγχρονο, θανατηφόρο, «αόρατο»

Το καινούργιο «αόρατο» αντιτορπιλικό του αμερικανικού ναυτικού, κόστους άνω των $3,5 δισ., έκανε την παρθενική του βόλτα στα νερά του ποταμού Κένεμπεκ στο Μέιν.

Δεν μοιάζει με κανένα άλλο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Το αντιτορπιλικό  USS Zumwalt έχει ένα προφίλ με πολλές γωνίες για να περνά “«απαρατήρητο» και να σκίζει αθόρυβα τα νερά, και η σουπερ-κατασκευή του από ίνες άνθρακα κρύβει τις κεραίες και τα ραντάρ. Η «βάφτισή» του έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη, αλλά το πλοίο, που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει την υπεροχή των ΗΠΑ στις θάλασσες και τις επόμενες δεκαετίες, δεν θα παραδοθεί στο ναυτικό νωρίτερα από το 2015.

Με μήκος πάνω από 180 μέτρα, κατά 30 μέτρα υψηλότερο από τα άλλα αντιτορπιλικά και γεννήτριες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με ενέργεια 78.000 νοικοκυριά, το  Zumwalt φαντάζει σαν γίγαντας μεταξύ πλεούμενων «νάνων». Ο αρχικός του σχεδιασμός προέβλεπε ένα σκάφος τύπου stealth, για βομβαρδισμούς ξηράς, εξοπλισμένο με Προηγμένο Οπλικό Σύστημα (AGS), βεληνεκούς 160 χιλιομέτρων. Χάρη στη σχεδόν πλήρη αυτοματοποίηση και το ευρύ δίκτυο των υπολογιστών του, θα επανδρωθεί μόνο με 150 ναύτες, δηλαδή το μισό πλήρωμα από αυτό που χρειάζεται η τρέχουσα γενιά των αντιτορπιλικών.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το Ναυτικό -που είχε αρχικό στόχο τη ναυπήγηση είκοσι τέτοιων σκαφών- προσπάθησε να ενσωματώσει σε ένα πακέτο, υπερβολική τεχνολογία -προηγμένο σκαρί, αυτοματισμός, ηλεκτρική προώθηση, νέο ραντάρ, νέα όπλα- επισημαίνοντας και το πολύ υψηλό κόστος κατασκευής του, που παραλίγο να οδηγήσει στη ματαίωση του προγράμματος.

Τελικά, παρά τον λογαριασμό των 7 δισ. δολαρίων, η κατασκευάστρια General Dynamics πήρε παραγγελία για τη ναυπήγηση συνολικά τριών τέτοιων πλοίων.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Δοκιμαστική πτήση F-16 δίχως πιλότο

Το νέο σκάφος πήρε το όνομα του από τον ναύαρχο Έλμο Ζούμβαλτ, που υπηρέτησε στα αντιτορπιλικά στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και στα 49 του χρόνια έγινε ο νεώτερος αρχηγός ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, διορισμένος από τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

«Η ιδέα πίσω από τη ναυπήγηση του Zumwalt είναι να γίνει κάτι σαν γέφυρα μεταξύ των παραδόσεων του παρελθόντος και της νέας εποχής των δικτυωμένων οπλικών συστημάτων και των έξυπνων όπλων», υποστηρίζει η αναλύτρια του Lexington Institute, Λόρεν Τόμσον. «Δεν πρόκειται τόσο για ένα ριζοσπαστικό σχέδιο, όσο για μια προσπάθεια να ικανοποιεί πλήθος διαφορετικών αποστολών, έχοντας το ένα πόδι στο παρόν και το άλλο στο μέλλον».

Το Zumwalt μπορεί να είναι μεγαλύτερο και μακρύτερο από το θρυλικό θωρηκτό USS Arizona, που βυθίστηκε στους βομβαρδισμούς του Πέρλ Χάρμπορ, όμως έχει το μισό βάρος. Το σκαρί του είναι «τυλιγμένο» με ένα τεράστιο περιτύλιγμα από  ένα ελαφρύ κράμα ανθρακονημάτων, το οποίο σε συνδυασμό με τις «γωνίες» του κάνει το πλοίο 50 φορές πιο δύσκολο να εντοπιστεί από τα ραντάρ από ότι ένα απλό αντιτορπιλικό. Όπως είπε και ο εκπρόσωπος της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων, «στα ραντάρ φαίνεται σαν ένα αλιευτικό».

Μετά την πρώτη καθέλκυση του σκάφους στα νερά του ποταμού Κένεμπεκ στο Μέιν, οι κατασκευαστές του θα αρχίσουν την εγκατάσταση των οπλικών του συστημάτων, μεταξύ αυτών και ενός νέου πυραυλικού συστήματος, που έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης 80 Τόμαχωκ και πυραύλων εδάφους-αέρος Seasparrow. Το Zumwalt θα μπορεί να μεταφέρει δύο ελικόπτερα Seahawk ή τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Δείτε το time-lapse βίντεο του τελικού σταδίου συναρμολόγησης του USS Zumwalt:

Διαβάστε ακόμη: Πεντάγωνο καλεί Silicon Valley