Βασικός «αιμοδότης» της Εθνικής η Finansbank

Βασικός «αιμοδότης» της Εθνικής η Finansbank

Δεν πωλείται η θυγατρική της ΕΤΕ στη Τουρκία, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της τράπεζας. 

Η Finansbank αποδίδει τα μέγιστα στη κερδοφορία της Εθνικής (ΕΤΕ), κάτι που διαμορφώνει τις αποφάσεις της διοίκησης της τράπεζας για πωλήσεις συμμετοχών σε θυγατρικές της. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ανώτερα στελέχη της ΕΤΕ αναφέρουν ότι στις προτεραιότητες της τράπεζας δεν εντάσσεται η πώληση της Finansbank. Στόχος είναι η πώληση μειοψηφικού ποσοστού από το 95% των μετοχών που σήμερα κατέχει η Εθνική στη θυγατρική της στην Τουρκία.

Θα προηγηθούν κινήσεις που θα αφορούν την πώληση μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων, όπως η ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, που εκτείνεται σε μια έκταση 306 στρεμμάτων στην τοποθεσία Μικρό Καβούρι. Συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου οι υποψήφιοι αγοραστές που έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Αύξηση κερδών για την Εθνική Τράπεζα

Εθελούσια για 2.000 – 2.200 άτομα
Στόχος, επίσης, τη διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που θα οδηγήσει στην αποχώρηση 2.000-2.200 εργαζομένων. Σχετικές ανακοινώσεις για το θέμα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται καθώς όλες οι τράπεζες που δέχθηκαν ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤXΣ) πρέπει εντός της ερχόμενης τετραετίας να επιστρέψουν τα κεφάλαια στο ΤXΣ, να αποπληρώσουν τις οφειλές τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA) και ταυτόχρονα να διατηρούν επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Προχωρά η ενοποίηση των τραπεζών που εξαγοράστηκαν από τις τέσσερις συστημικές

Κέρδη 332 εκατ. ευρώ για τη Finansbank 
Η κερδοφορία της Finansbank, στο εξάμηνο, του τρέχοντος έτους, συνεχίζει να αυξάνεται και παραμένει ανθεκτική στην ευμεταβλητότητα των αγορών. Τα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου της Finansbank ανήλθαν σε 332 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32% σε ετήσια βάση και σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο 2013, οι δραστηριότητες του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στη ΝΑ Ευρώπη (περιλαμβάνει τις δραστηριότητες του Ομίλου σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και ΠΓΔΜ) απέφεραν κέρδη ύψους 6 εκατ. ευρώ ενώ οι δραστηριότητες από την Ελλάδα απέφεραν κέρδη 5 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα στην Finansbank επιτεύχθηκαν χάρη στη βελτίωση των οργανικών εσόδων κατά 19%, η οποία βασίσθηκε στην άνοδο τόσο των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 26% όσο και των προμηθειών κατά 12%, σε ετήσια βάση, παρά την απώλεια των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες μετά την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Οι συνολικές χορηγήσεις της Finansbank ανήλθαν σε 17,9 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση. Ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης στρατηγικής πιστωτικής επέκτασης, το δανειακό χαρτοφυλάκιο λιανικής τραπεζικής αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση ενώ το δανειακό χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικής τραπεζικής αυξήθηκε κατά 14%.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση διατηρήθηκε στο 5,2% έναντι 5,1% τον Ιούνιο του 2012, σημειώνοντας όμως μείωση από το επίπεδο του α’ τριμήνου (5,8%) μετά και την πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου καθυστερούμενων δανείων. Ακολουθώντας συντηρητική πολιτική, οι προβλέψεις της Finansbank στο α΄εξάμηνο ανήλθαν σε 360 εκατ. τουρκικές λίρες (+35% ετησίως), ενώ η κάλυψη των καθυστερούμενων δανείων από προβλέψεις διαμορφώθηκε σε 69%.

Οι καταθέσεις σημείωσαν άνοδο 21% ετησίως στα 35,1 δισ. τουρκικές λίρες. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σε επίπεδο τράπεζας ανήλθε σε 109% (περιλαμβανομένης της ομολογιακής έκδοσης προς ιδιώτες ύψους 1,5 δισ. τουρκικές λίρες), έναντι 119% ένα έτος νωρίτερα.

Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση στηρίζει με ευχέρεια τη δυναμική ανάπτυξη του ισολογισμού της Finansbank, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAR) στο 18,8% (παρά την ισχυρή διόρθωση στην τιμή των τουρκικών ομολόγων εντός του Μαΐου), που αποτελεί τον υψηλότερο μεταξύ των κύριων ανταγωνιστών της. Επισημαίνεται ότι η Finansbank έχει μακράν τη χαμηλότερη έκθεση σε κρατικά ομόλογα σε σχέση με τις άλλες τουρκικές τράπεζες.