Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα: Απορρίπτει τον διάλογο με τον Μαδούρο ο Χουάν Γκουαϊδό – Πλήρης στήριξη των ΗΠΑ

Βαθαίνει η κρίση στη Βενεζουέλα: Απορρίπτει τον διάλογο με τον Μαδούρο ο Χουάν Γκουαϊδό – Πλήρης στήριξη των ΗΠΑ
epa07319610 People attend a public event where Head of the Venezuelan Parliament, Juan Guaido spoke in the east of Caracas, Venezuela, 25 January 2019. Guaido, who two days ago announced that he assumed executive powers as interim president, asked on Friday for a minute of silence for the victims of 'the brutal repression'. EPA/Leonardo Munoz

Στη Νέα Υόρκη στρέφεται σήμερα η προσοχή όπου ενδέχεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη χώρα.

O πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες έτοιμος να συναντηθεί με τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός «πρόεδρος» της χώρας.

«Δεσμεύομαι υπέρ ενός εθνικού διαλόγου. Σήμερα, αύριο, πάντα, θα είμαι έτοιμος να πάω όπου θα πρέπει να πάω. Προσωπικά, εάν πρέπει να πάω να δω αυτό το αγόρι, θα πάω εκεί» είπε ο Νικολάς Μαδούρο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε έναν «ψεύτικο διάλογο» με την κυβέρνηση Μαδούρο. «Η καταστολή, όταν δεν φέρει αποτελέσματα, μεταμορφώνεται σε ψεύτικο διάλογο (…) θέλω να πω ξεκάθαρα στον κόσμο και σε αυτό το καθεστώς: εδώ κανείς δεν θα συναινέσει σε έναν ψεύτικο διάλογο» σημείωσε ο Γκουαϊδό, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του από την αυτο-ανακήρυξή του.

Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα για μια «μεγάλη κινητοποίηση» την επόμενη εβδομάδα, ώστε να αξιωθεί η αποχώρηση του επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας.

«Αυτοί που πιστεύουν ότι θα ξεφουσκώσουμε, θα απογοητευτούν, διότι θα υπάρχουν άνθρωποι στους δρόμους έως μια συγκεκριμένη στιγμή, ώσπου να σταματήσει ο σφετερισμός κι υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές» επισήμανε ο Χουάν Γκουαϊδό, που εμφανίστηκε σε μια πλατεία στο ανατολικό τμήμα του Καράκας.

Επιπλέον, ο Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε από τον στρατό της Βενεζουέλας να σταθεί στο πλευρό του εναντίον του Νικολάς Μαδούρο, να διώξει τους Κουβανούς που βρίσκονται στις τάξεις του και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

«Η ώρα έχει φθάσει για να πάρετε το μέρος του συντάγματος» είπε ο επικεφαλής της βουλής της Βενεζουέλας. «Ταχθείτε στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον Μαδούρο και τον Γκουαϊδό, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, που συνταράσσει τη Βενεζουέλα.

ΗΠΑ: Θα χρησιμοποιήσει όλα τα «οικονομικά και διπλωματικά εργαλεία» για να καταλήγουν τα έσοδα στον Γκουαϊδό

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεμήνυσε την Παρασκευή ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα «οικονομικά και διπλωματικά εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της για να εξασφαλιστεί πως τα έσοδα από τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που κάνει η Βενεζουέλα θα καταλήγουν στην κυβέρνηση του αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού προέδρου της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, που αναγνώρισε η Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ «θα χρησιμοποιήσουν τα οικονομικά και διπλωματικά τους εργαλεία για να εξασφαλίσουν ότι όλες οι εμπορικές συναλλαγές της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δημόσιων επιχειρήσεων και του αποθεματικού διεθνούς συναλλάγματος, θα συνάδουν με αυτή την αναγνώριση», ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Δεν διευκρινίζεται εάν τα μέτρα τα οποία σκοπεύει να λάβει η Ουάσινγκτον για τον σκοπό αυτό θα αφορούν και τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας, χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε γνωστό ότι επιθυμεί να προτρέψει κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί σήμερα, ανέφερε το γραφείο του σε μια ανακοίνωση.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί η κρίση στη χώρα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνεδρίαση. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία ανακοίνωνε το ταξίδι του Πομπέο στη Νέα Υόρκη.

«Ο υπουργός Πομπέο θα προτρέψει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια αναγνωρίζοντας τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας» σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο, σε μια ανακοίνωση.

Ρωσία: Ανεπίτρεπτη η πολιτική των ΗΠΑ 

Η θέση της Ρωσίας σε περίπτωση σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, θα συνίσταται στο ότι είναι ανεπίτρεπτη η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εν όψει του ενδεχομένου να συγκληθεί το ΣΑ, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε τη θέση των ΗΠΑ, γνωρίζουμε τη θέση εκείνων που ακολουθούν την αμερικανική πολιτική. Το ότι αυτή η πολιτική σε σχέση με τη Βενεζουέλα, όσο και σε σχέση με μια σειρά άλλες χώρες είναι καταστροφική, δεν χρειάζεται ούτε και να το αποδείξει κάποιος. Οι απευθείας εκκλήσεις για πραξικόπημα είναι ορατές σε όλους» δήλωσε ο Λαβρόφ. «Θεωρούμε μια τέτοια συμπεριφορά ανεπίτρεπτη, που υπονομεύει τις αρχές του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τους κανόνες της διακρατικής επικοινωνίας και εμείς από αυτές τις θέσεις θα μιλήσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν ληφθεί απόφαση για την σύγκλιση του με θέμα την κατάσταση στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Νέος επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Ο βετεράνος διπλωμάτης Έλιοτ Έιμπραμς θα τεθεί επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής για τη Βενεζουέλα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο. “Ο Έλιοτ θα είναι πραγματικό αβαντάζ στην αποστολή μας για να βοηθήσουμε τον λαό της Βενεζουέλας να αποκαταστήσει πλήρως τη δημοκρατία και την ευημερία στη χώρα του”, είπε ο Πομπέο ανακοινώνοντας τον διορισμό του. Πρόσθεσε ότι ο Έιμπραμς θα τον συνοδεύσει αύριο Σάββατο στη Νέα Υόρκη, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βενεζουέλα.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών καλεί τη Βενεζουέλα να προστατεύσει τον Χουάν Γκουαϊδό

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οντότητα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, κάλεσε τη Βενεζουέλα να προστατεύσει τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας.

Η Επιτροπή, που έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως ζήτησε από τους κρατικούς θεσμούς της Βενεζουέλας να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του Γκουαϊδό, «της πιο διακριτής φυσιογνωμίας της αντιπολίτευσης» και της οικογένειάς του.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως στο πλαίσιο της σοβαρής πολιτικής κρίσης που διέρχεται η Βενεζουέλα, ο αντιπολιτευόμενος βρίσκεται σε «κατάσταση εξαιρετικά ευάλωτη» και μπορεί να αποτελέσει «στόχο επιθέσεων». Κάλεσε τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλειά του και εκείνην της οικογένειάς του.

Σε ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, η Επιτροπή είχε καλέσει τον Μαδούρο να «σταματήσει την καταστολή» των αντιπάλων του και είχε καταδικάσει τη βία που είχε ως αποτέλεσμα διαδηλωτές να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια των διαδηλώσεων των προηγούμενων ημερών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, από την έναρξη της πολιτικής κρίσης 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, δεκάδες έχουν τραυματιστεί και 369 έχουν συλληφθεί. Η Επιτροπή κατήγγειλε επίσης «τις παράνομες κατ΄οίκον έρευνες» και «τις αυθαίρετες κρατήσεις».

Δείτε ακόμη: 

Βενεζουέλα: Αυξάνεται η πίεση στον Μαδούρο να παραιτηθεί – Έρευνα για τη χρήση βίας ζητά ο ΟΗΕ