Βέλγιο-εκρήξεις: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Μετρό

Βέλγιο-εκρήξεις: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Μετρό
AppleMark

Έκρηξη στο μετρό στο Μαλμπεκ - Σε ανώτατο επίπεδο συναγερμού οι Βρυξέλλες. 

Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου επιβεβαίωσε πως σήμερα το πρωί σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και υπάρχουν αρκετά θύματα-13 νεκροί και 35 σοβαρά τραυματίες στο αεροδρόμιο, ενώ τουλάχιστον άλλοι 10 έχουν χάσει τη ζωή τους στην τρίτη έκρηξη στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι η έκρηξη έγινε μέσα σε βαγόνι τρένου που βρισκόταν εν κινήσει λίγο πριν προσεγγίσει τον σταθμό Μάλμπεκ.  Προς το παρόν έχουν σταματήσει όλα τα δρομολόγια των τρένων, ενώ έχουν εκκενωθεί και όλοι οι σταθμοί. Παράλληλα αναστέλλονται πολλά δρομολόγια λεωφορείων

Διαφορετικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξαν επιθέσεις και στη στάση Μετρό Schuman δίπλα από Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ενώ σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε και σε τρίτο σταθμό του Μετρό της πόλης.

«Μείνετε εκεί που είστε», συστήνει στον κόσμο το βελγικό κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα της βελγικής πρωτεύουσας: λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, σύμφωνα με βελγικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έχουν κλείσει τα σύνορα με την Ολλανδία, ενώ αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και στη μεθόριο με τη Γερμανία.

Ο ολλανδικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια στα αεροδρόμια και τα σύνορά του μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με μήνυμά του στο Twitter.

Παράλληλα, ενισχύθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μετά τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.

Τέλος έκλεισαν οι κύριοι σιδηροδρομικοί σταθμοί των Βρυξελλών, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων.

“Τα Ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται από κοινού για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κτιρίων” αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter, η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπέυθυνη για το Ανθρώπινο Δυναμικό. Η Επιτροπή συστήνει στους εργαζόμενους να μείνουν στο σπίτι ή μέσα σε κτίρια.